Hlavní obsah

TOP 09 chce znemožnit ministrům, aby byli ovládajícími vlastníky firem

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navrhne do zákona o střetu zájmů pozměňovací návrh, podle něhož by členové vlády nesměli být tzv. ovládajícími osobami ve společnostech. Firmy, v nichž by člen vlády měl alespoň desetiprocentní podíl, by se pak nesměly ucházet o veřejné zakázky. Tuto úpravu chce poslanec vložit do zákona o veřejných zakázkách.

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Článek

„Je potřeba zákonem vyloučit jakoukoliv i minimální možnost, aby členové vlády preferovali soukromé zájmy na úkor zájmů veřejných, které ve svých funkcích mají zastupovat,“ uvedl ve středu Plíšek.

Pokud by některý ze členů vlády ovládal firmu, musel by ji do 30 dnů opustit. „Chceme předejít oprávněným obavám, že výběrové řízení, kterého se účastní firma ministra, není transparentní a regulérní. Střet zájmů je zvláště u členů vlády nežádoucí a nebezpečný,“ dodal poslanec.

Ovládající osobou je podle Plíška, jenž se odkázal na judikaturu soudů, člověk, který vlastní alespoň 40 procent akcií společnosti a zároveň v ní rozhoduje o klíčových otázkách.

Cílí na ministra financí

„Oba návrhy mají plnou podporu klubu TOP 09. Budeme hledat podporu napříč politickým spektrem,“ prohlásil šéf strany Miroslav Kalousek.

Na dotaz, zda by se pozměňovací návrhy dotkly i jiného člena vlády než ministra financí a vlastníka Agrofertu Andreje Babiše (ANO), odpověděl, že strana si nedělala rešerši. „Ale ten příklad je tady tak křiklavý, že stačí,“ dodal Kalousek.

Šéf poslanců TOP 09 František Laudát doplnil, že TOP 09 hodlá připravit i návrh, který by znemožňoval poskytovat státní dotace firmám, které členové vlády vlastní.

Program antibabiš

Babiš Plíškův návrh komentoval slovy, že TOP 09 by si měla najít jiný program než „antibabiš”. „TOP 09 zdecimovala naši ekonomiku, zadlužili nás o 678 miliard korun, takže by bylo dobré, kdyby navrhovali nějaké zákony ve prospěch občanů naší země a ne tyhle návrhy, které jsou směřované proti mé osobě,” prohlásil ministr financí ve středu odpoledne.

Nepopírá, že u něj střet zájmů neexistuje. Stojí si však za tím, že postupuje v rámci zákona o střetu zájmů. „Je to transparentní. Myslím, že jsem nejsledovanější osoba v této zemi. Jsem sledován od rána do večera, moje firmy to samozřejmě poškozuje,” dodal Babiš.

Anketa

Měla by firma, kterou vlastní ministr, dostávat státní zakázky?
Ano
18 %
Ne
82 %
Celkem hlasovalo 2633 čtenářů.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Stanislav Peška, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Reklama

Výběr článků

Načítám