Hlavní obsah

Věcný tón debatě o EET dlouho nevydržel, Babiš se překřikoval s Fialou

Novinky, jas

Diskuse ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše s předsedou ODS Petrem Fialou v nedělních Otázkách Václava Moravce dala zapomenout na páteční věcnou debatu, která se ve Sněmovně vedla o elektronické evidenci tržeb. O totožném tématu se politici tentokrát přeli za pomoci skákání si do řeči i obviňování se ze lži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ODS Petr Fiala byli hosty pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Článek

Zatímco Babiš z pochopitelných důvodů zavedení EET obhajoval, Fiala snášel argumenty proti systému, který podle něj poškodí zejména malé podnikatele a živnostníky.

„Týká se to všech,” odmítal Babiš takovéto zjednodušení. „Nemůžeme mít svobodu krást,” hájil návrh, který by měl začít platit sedm měsíců po schválení.

Fiala naopak odmítl Babišovo tvrzení, že se ODS zastává zejména nepoctivců, kteří neodvádějí daně.

Debata se dostala i k obstrukcím, jimiž pravicová opozice schvalování EET blokuje. Moderátor ODS připomněl, jak její poslanci v minulosti obstrukce odsuzovali a kritizovali.

Babiš následně s odkazem na zprávu parlamentní legislativy uvedl, že v mnoha evropských zemích je debata o návrzích časově omezena. Fiala práva opozice bránil a varoval před tím, že by se v průběhu volebního období mohl měnit jednací řád.

Kontrolní hlášení se změní

Babiš zároveň oznámil, že připravuje novelu zákona o kontrolním hlášení, která sníží pokuty za drobné přestupky a nedodržení termínů. Platit by podle něj měla od června.

Samotný zákon přitom začal platit až na začátku roku. Babiš na dotaz moderátora přiznal, že s výší pokut to předkladatelé přehnali.

„Finanční správa si navrhla zákon, který je tvrdý,” konstatoval Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám