Hlavní obsah

Z pražského squatu Šatovka se kulturní centrum nestane, aktivisté ho vyklidili

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Buďánka, Milada, Cibulka a teď už i Šatovka. Všechny tyto pražské objekty se staly útočištěm squatterů. Posední zmiňovaný objekt - Šatovka - se nevyužívá od roku 2011 a aktivisté, kteří se v domě usídlili, zde chtěli vybudovat kulturní centrum.

Pražská Šatovka opět zeje prázdnotouVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Zhruba desítka squatterů před Vánoci obsadila usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze 6. „My jsme se rozhodli, že tuhle budovu, která je už čtyři roky prázdná, budeme využívat pro pořádání akcí pro širokou veřejnost. Konaly by se tady akce jako promítání filmů, pořádání koncertů a přednášek a tak dále,“ řekl Novinkám squatter Radek.

Vedení radnice ale rozhodlo, že budou muset budovu z bezpečnostních důvodů opustit. Nechalo si vypracovat posudek, který určil, že stavba nesplňuje bezpečnostní kritéria. „Krovy, nosné pilíře a některé části stropu jsou částečně prolezlé dřevomorkou a některé části jsou i prohnilé. Hrozilo také riziko požáru,“ popsal Novinkám mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Squatteři se měli vystěhovat do čtvrtka a rozhodnutí radnice respektovali. Se stěhováním začali v dopoledních hodinách a průběh akce se obešel bez asistence policie.

Vedení šesté městské části se nebrání dalšímu jednání s aktivistickou skupinou o jiném objektu, který by se případně na kulturní centrum proměnit mohl. Šatovku čeká ale jiná budoucnost. Letos se objekt začne rekonstruovat a poté z něj bude opět bytový dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám