Hlavní obsah

Prosinec byl v Česku extrémně teplý, srážek spadlo minimum

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosinec byl v České republice extrémně teplý. Průměrná teplota byla 3,6 stupně Celsia, což je o 4,2 stupně víc, než je dlouhodobý průměru. Novinky o tom v sobotu informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V Čechách byla odchylka vyšší o 4,6 stupně, na Moravě naproti tomu o 3,5.

„V prosinci bylo také dosaženo mnoha teplotních rekordů, i když maximální prosincová teplota 19,7 stupně ve Vimperku, naměřená 5. 12. 1985, zůstala nepřekonaná. V roce 2015 byl nejteplejší 26. prosinec v Děčíně, kde teplota dosáhla 16,8 stupně Celsia,“ uvedl Dvořák.

Prosinec byl rovněž velmi suchý, když spadlo pouze 20 mm srážek. To je pouze 41 procent průměru. Byl tak dalším z řady srážkově podprůměrných měsíců minulého roku.

„V současné době trvá nedostatek či nízký stav vláhy. Většina hladin řek je těsně nad hranicí sucha,“ doplnil Dvořák s tím, že podpovrchové vody mají na velké části podprůměrný stav. Zejména na Moravě.

„Pokud bude zima nadále chudá na srážky a tento trend bude pokračovat i na jaře a v létě, může být situace velmi kritická a horší než v roce 2015,” dodal meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám