Hlavní obsah

Za nájem platí sexem, bojí se reakce okolí

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost bydlení zdarma či za směšně nízkou částku vypadá celkem lákavě, má to ovšem i svá úskalí. Své o tom ví i třicetiletá Lucie, která rok platila svému bytnému místo penězi tělem.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé bytu nemohou do smlouvy napsat, že nájemce zaplatí místo peněz sexem a plnění bude třeba dvakrát týdně. Ilustrační snímek

Článek

Zhruba před pěti lety se ocitla ve finanční tísni. Nemohla sehnat stálou práci a k tomu si musela ještě hledat nové bydlení. Nakonec našla dobrou nabídku v novinách. Když se s majitelem bytu sešla, mezi řečí se zmínil o možnosti, že by mu místo penězi platila jinak.

„Řekl mi, že mu o těch pár tisíc za pokoj nejde, a když bude mít pravidelný sex se ženou, bude to dostatečná odměna,“ uvedla pro Právo Lucie s tím, že její hlavní motivací tehdy byla finanční nouze. Přiznala ale, že by do toho nikdy nešla, pokud by jí muž nebyl sympatický a nelíbil se jí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lucie naznačila, že zpočátku byla z celé záležitosti dost nervózní, časem to ovšem prý ale bylo stejné jako normální partnerský sex.

„On bydlel v tomtéž bytě, ve velkém pokoji, takže to probíhalo tak, že když jsme se potkali, třeba v kuchyni, tak jsme si povídali a on se mě zeptal, jestli s ním nestrávím noc,“ popsala Lucie, jak nájem „platila“. Dodala, že zpravidla to bylo jednou týdně, někdy i častěji, ale majitel ji nikdy do ničeho nenutil a vždycky to prý bylo příjemné pro obě strany.

„Materiální plnění“

Vše bylo podloženo písemně, kdy ve smlouvě bylo kromě nájemného v řádu stovek uvedené i „plnění zvláštními službami“ nebo „materiálním plněním“. Lucie takhle bydlela zhruba rok, než si našla stabilní zaměstnání a přítele. Pak se odstěhovala. Nyní o celé záležitosti příliš mluvit nechce, protože se bojí, že by se na ni okolí koukalo skrz prsty.

Podobný přístup měla i slečna Daniela. O skutečnosti, že spí jednou týdně s majitelem bytu za prominutí nájmu, nechtěla příliš mluvit a svůj příběh příliš rozvádět. Nicméně i ona podobným způsobem jako Lucie bydlela a žila několik měsíců.

Přitom nabídek na bydlení, kdy muž nabízí pokoj či byt dívce za sex, je na internetu celá řada.

„Pronajmu pokoj ženě či dívce za symbolickou cenu 100 korun měsíčně. Předesílám, že se mi nejedná o sex, jak si asi mnohé určitě myslíte, ale člověk nikdy neví, jak se všechno může vyvinout,“ uvedl v inzerátu třicátník s tím, že nakonec ho třeba sama dívka bude chtít.

„Nabízím bydlení zdarma milé a vstřícné studentce. Více info po e-mailu,“ zněla další z nabídek, u níž pronajímatel doufal, že se dočká milé společnosti.

Málem znásilnění

Velkým úskalím je, že může dojít ve vztahu nájemce–pronajímatel k omylu. Vymstilo se to Věře (tehdy 19), která v době finanční nouze sháněla levné bydlení.

Její tehdejší známý jí nabídl ubytování za tisíc korun, když se mu přitom bude starat o domácnost. Přičemž upřesnil, že by mu měla zalévat květiny či uklízet. Zpočátku také žertoval, že mu zaplatí nájemné v naturáliích. Jenže když se Věra nastěhovala, ukázalo se, že celou záležitost „s naturáliemi“ myslel zcela vážně.

„Přišel a víceméně z toho byl pokus o znásilnění, protože se začal domáhat sexu. Padlo tam, že jestli si myslím, že mě nechá bydlet zadarmo, tak jsem na omylu,“ svěřila se. Následně z bytu utekla a nechala tam věci. Vrátit se pro ně už bála.

Je to legální?

Celá věc je ale problematická i z hlediska práva. Majitelé bytu nemohou do smlouvy napsat, že nájemce zaplatí místo peněz sexem a plnění bude třeba dvakrát týdně.

„Taková smlouva je neplatná a v rozporu s dobrými mravy,“ uvedl právník Petr Juráň.

Podle advokáta Christiána Choděry je to ovšem jiný způsob placení nájmu.

„Místo předávání peněz tam a zpět se rovnou dohodli, že tam ty peníze být nemusí,“ shrnul Choděra s tím, že jediný, kdo na tom tratí, je finanční úřad, protože majitel bytu vlastně svůj příjem nedaní.

Anketa

Bydleli jste někdy v nájmu?
ano a bydlím v něm dodnes
26,3 %
ano, několik let
23,2 %
jen krátkou dobu
12,7 %
ne
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5807 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám