Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán Alexandr Beer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek ve věku 98 let zemřel Alexandr Beer, nositel Řádu Bílého lva a hrdina bojů od Dukly, Sokolova a Kurska. O jeho odchodu informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Válečný veterán Alexander Beer

Článek

Beer se narodil ve Vranově nad Topľou, v roce 1939 se mu za dramatických okolností podařilo napodruhé utéct do Polska. Po začátku války se dostal do Sovětského svazu a později se stal členem tvořícího se československého praporu.

Beer se jako tankista účastnil Karpatsko-dukelské operace i osvobozování Ostravy.

V roce 2012 mu prezident Václav Klaus propůjčil Řád Bílého lva. Letos v květnu ho prezident Miloš Zeman povýšil do vyšší generálské hodnosti. Hrdina z bojů druhé světové války se povýšení i přes vysoký věk zúčastnil.

Premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil Beerově rodině upřímnou soustrast. "Během svého života byl osobně spjat s důležitými událostmi moderní historie našeho státu. Vždy jsem obdivoval jeho neutuchající životní energii a aktivní působení ve společnosti," uvedl premiér.

Beer, příslušník 1. československé samostatné tankové brigády, se zúčastnil bojů u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerkve, Žažkova a Dukly. Během bitev byl třikrát raněn. Za hrdinství v boji byl oceněn československým válečným křížem a celou řadou dalších vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám