Hlavní obsah

Holomrazy poškodí přírodu

Právo, Rudolf Voleman

Holomrazy, jejichž příchod předpovídají ke konci tohoto týdne meteorologové, ohrozí přírodu i zvěř. Mohou poničit obilí zaseté na podzim. Poškodit mohou rovněž části stromů, kterým v teplých předešlých dnech naběhly pupeny ke květu. Zvířata žijící ve volné přírodě by měl příchod silných mrazů přilákat ke krmelcům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

„Změna počasí do holomrazů je pro zvířata a rostliny špatná,“ uvedl Rudolf Kovařík, klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku. „Rostliny včetně trávy jsou nyní jakoby ve vodě. Přicházející mrazy o síle minus sedm deset stupňů, které se dostanou při zemi až třeba k patnácti stupňům pod nulou, mohou traviny, ale i pěstební rostliny, tzn. třeba obilí, významně poškodit,“ pokračoval klimatolog.

„Záležet bude na tom, jak dlouho budou holomrazy trvat. Pokud by měly panovat týden, tak to poškození bude velké. Teploty se mají dostat na minus deset nebo až patnáct pod nulou, a to bude pro rostliny moc moc špatně,“ dodal Kovařík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Holomrazy neprospějí samozřejmě ani naběhlým zlatým dešťům a nakvetlým třešním,“ uvedl klimatolog.

„V tomto případě se ale jedná povětšinou pouze o jednu dvě větve, takže tam s tím moc problém nebude. Přesto ale příroda hodně utrpí, protože to bylo všechno hodně dlouho, přes den i v noci v teplotách vysoko nad nulou, což je špatné,“ připomněl Kovařík.

Teplé Vánoce nejsou extrém

Jedním dechem ale klimatolog upozorňuje, že Vánoce jsou ve středních výškách nad mořem pod sněhem v průměru jen šestkrát za deset let. „Všimli si toho i naši předkové, o čemž svědčí přísloví: Na Adama a Evu, čekej oblevu,“ uvedl Kovařík.

„To, co jsme tu teď měli, byla taková větší vánoční obleva. Nehleďme na to jako na extrémní věc, protože jako bylo sedm let hubených, tak může nyní přijít sedm let tlustých,“ míní klimatolog. „Jako máme třetí čtvrté Vánoce v zeleném hávu, tak se může lehce stát, že se už příští rok vrátí zima z let mezi roky 2004 až 2007, kdy bylo sněhu dost a pod jeho tíhou padaly střechy obchodních center,“ poznamenal.

Zvířata, která žijí ve volné přírodě, tak nebudou mít podle klimatologa s mrazy problém. „Zvěři osrstění normálně zůstalo,“ uvedl. „Všiml jsem si ale, a nejenom u našeho kocoura, že takoví ti polodomácí nebo domácí mazlíčci línají, to je pravda,“ podotkl Kovařík.

„Ale co se týká zvěře, tak ta dosud migrovala po lesích. Nyní se bude pohybovat spíše blízko krmelců. Všechny labutě a kachny, které neodletěly, se s holomrazy stáhnou pod přehrady, ze kterých se upouští voda ze dna, která je teplejší,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám