Hlavní obsah

Zemřel Richard Belcredi, šlechtic, bývalý velvyslanec a redaktor Svobodné Evropy

V prostějovské nemocnici před Vánoci zemřel bývalý redaktor Rádia Svobodná Evropa Richard Belcredi. Bylo mu 89 let. Potomek starého šlechtického rodu žil v Brodku u Prostějova, kde restituoval zámek. V poslední době měl zdravotní potíže. Informaci o úmrtí potvrdil jeho synovec Ludvík Belcredi.

Foto: ČTK

Richard Belcredi na snímku z roku 2006

Článek

V kostele v Brodku u Prostějova se podle webu farnosti 2. ledna ve 13:00 uskuteční zádušní mše za zemřelého. Pohřeb bude mít Belcredi později v Rakousku.

Belcredi se narodil v roce 1926 v Brně-Líšni, kde rodina vlastnila zámek s hospodářstvím. V roce 1949 emigroval. V mnichovské redakci Svobodné Evropy pracoval 30 let. Později byl jednatelem společenství Opus bonum, které organizovalo proslulé emigrantské semináře ve Frankenu.

Společně s Pavlem Tigridem a dalšími lidmi také pomáhal pašovat zakázanou literaturu do nesvobodných zemí. Vždy se tak stavěl proti komunistické totalitě.

"Ta bestialita, ta surovost, ten způsob, jak oni krutě zacházeli s odpůrci v domnění, že oni připravují nějaký lepší život. Není to pravda. To vedení si připravovalo lepší život pro sebe, a ne pro ty ostatní," řekl Belcredi v rozhovoru v projektu Paměť národa.

Po roce 1989 se vrátil do Československa. V roce 1994 přijal na čtyři roky post velvyslance ve Švýcarsku. Poté znovu pečoval o zámek v Brodku a podílel se na kulturním životě obce. V roce 1998 dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám