Hlavní obsah

Poslanec za TOP 09 se vzepřel a zpochybnil obstrukce

– Praha
Právo, Jan Martinek

Ačkoliv se zdá, že pravicová opozice TOP 09 a ODS bude v poslaneckých lavicích obstruovat klidně až do soudného dne, jen aby neprošel zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), jeden z poslanců TOP 09 se vzepřel. Jde o nestraníka Karla Turečka, který v létě přestal být členem TOP 09, ale v poslaneckém klubu zůstal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Karel Tureček

Článek

Tureček napsal v úterý do Babišových Lidových novin komentář, ve kterém se distancoval od obstrukcí svých poslaneckých kolegů.

„Řekněme si to na rovinu – do příštích sněmovních voleb se obstrukce prodlužovat nedá, ani kdybychom se umluvili k smrti. Víme totiž, kdy je v tomto případě hranice únosnosti? Kolika promluvených hodin je třeba, aby občan ocenil statečnost při obětování hlasivek?“ uvedl Tureček v článku.

„Neřeknu, kdyby byla v sázce ústava, volební nebo soudní systém, lidská práva… Tady si umím představit, že je obstrukce na místě,“ napsal Tureček. „V zemích, kde elektronická evidence tržeb platí, nic z těchto základních pilířů demokratického státu k úhoně nepřišlo,“ uvedl v článku.

TOP 09, za kterou byl zvolen, si zastavení EET, kterou prosazuje Andrej Babiš (ANO), vetkla jako zásadní cíl.

Je to solitér, nic nám neřekl

I proto Tureček své sněmovní kolegy překvapil. „Nám nic takového neříkal. On na jednání našeho klubu nechodí, tedy nemá argumentaci. Spíš se pokouší svými mediálními výstupy uchytit někde jinde. Daleko vstřícnější je k panu Faltýnkovi,“ zareagoval pro Právo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Naznačil tak možné sbližování Turečka s klubem ANO, který šéfuje právě Jaroslav Faltýnek.

„Všichni vědí, že se s ním nedá počítat. On pro nás jako by nebyl. Je věcí jeho vkusu, že nás neinformoval o svých názorech předtím, než je začal psát do novin,“ dodal.

Pan Neviditelný

O tom, že by poslance strana vyloučila z klubu, předseda neuvažuje. „Ne, proč? On na klub stejně nechodí,“ řekl Kalousek Právu.

Tureček nebyl v úterý k zastižení. Podobně jako Kalousek mluví místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Je to nestraník, nechodí na náš klub. Reprezentuje pouze svůj názor, názor jednoho poslance ze dvou set,“ řekla Právu.

„Nejvíc mě pobavil ten závěr – že lidem přeje z parlamentu hezké svátky ten, kdo do Sněmovny chodí sporadicky, nikdy nic nepředložil a k ničemu se nevyjádřil,“ přisadila si Adamová.

Tureček patří k nejméně viditelným poslancům – podle parlamentních statistik řečnil za svou poslaneckou kariéru od roku 2013 pouze jednou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám