Hlavní obsah

Praha vypíše miliardový tendr na svoz odpadu, pronájem spalovny padl

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snaha nalézt kompromis s menšinovým vlastníkem Pražských služeb (PS), firmou Daniela Křetínského AVE CZ, nepadla v úterý v městské radě na úrodnou půdu. Městu nezbývá než co nejrychleji vypsat na desetiletý svoz odpadu tendr za zhruba 13 miliard korun. Tomu se město dosud bránilo, právě z obav o osud PS.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Radní Jana Plamínková (Trojkoalice, STAN), pod niž PS spadají od odvolání náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice, SZ), navrhla, aby město s AVE CZ uzavřelo obchod. Za ovládnutí PS městem měla Křetínského firma dostat na určitý čas do správy malešickou spalovnu. Šest ze sedmi radních se zdrželo hlasování o tomto pachtu. „Varianta pachtu tímto padla,“ řekla Plamínková.

Mezi městem a AVE běží, ještě ze Stropnického iniciativy, od léta do konce roku smírčí řízení. Radní ještě mohou svůj postup přehodnotit, jejich řádné jednání se však plánuje až na 12. leden 2016, čili po termínu smírčího řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soutěž se nemusí stihnout

AVE CZ má v PS zhruba pětinový podíl, velkou většinu drží město. Kdyby ovšem Praha ovládala PS alespoň z 90 procent, nemusela by vypisovat tendr na svoz a likvidaci komunálního odpadu a mohla by PS zakázku jako své firmě zadat tzv. in-house, bez soutěže.

„Nyní nám nezbývá nic jiného než vypsat velkou veřejnou zakázku na odpad,“ uvedla Plamínková. Již před rokem však byli radní exprimátorem Tomášem Hudečkem (Nez.) upozorněni na hrozbu, že pokud PS v tendru ve velké mezinárodní konkurenci neuspějí, může společnost upadat a s ní i hodnota městského majetku, včetně spalovny.

Zadání připraveného tendru předpokládá, že by vítěz měl v Praze svážet a likvidovat odpad od 1. srpna 2016. Existují ale obavy z průběhu soutěže, možných námitek a odvolání.

Spalovnu neprodávat

Podle navrženého pachtu měla Praha v budoucnu převést obchodní podíl ve spalovně (společnosti Zevo Malešice) do majetku AVE CZ. Celou spalovnu ale město prodat nehodlalo.

Různily se však představy, jak dlouho by AVE CZ mělo spravovat spalovnu, v níž ročně končí asi 300 tisíc tun pražského odpadu. „Měli jsme představu pěti až deseti let pachtu, AVE 25 let,“ poznamenala Plamínková. Jednání komplikovalo obtížné získávání relevantních údajů z PS, které měla poradenská společnost Ernst & Young převést do finančního modelu.

Křetínský podíl prodat nehodlá

Není jasné, zda město nyní zcela vzdalo svůj dlouhodobý plán ovládnout Pražské služby, zkoušelo to už v minulém volebním období. Tehdejší menšinový akcionář neprodal svůj podíl městu, nýbrž Křetínskému. Město by menšinový podíl od AVE CZ rádo koupilo – Plamínková to označila za nejjednodušší variantu – firma ho však prodat nehodlá.

Rozhodnutím pražských radních nebylo zamítnutí pachtu, jen prostě verdikt odložili. Mohou se k němu mimořádně vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám