Hlavní obsah

Kontrolní hlášení bude. Poslanci neschválili pořad schůze, která ho mohla odložit

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi, kterou navrhla svolat ODS. Jejím jediným bodem byl roční odklad platnosti zákona o kontrolních hlášeních u DPH. S ohledem na rozložení sil ve Sněmovně se ale podle očekávání nepodařilo schválit pořad schůze, takže se ani neuskutečnila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Sněmovny

Článek

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl, že celou věc bude chtít během ledna znovu projednat.

Zatímco vláda si od normy slibuje omezení daňových úniků, občanští demokraté mají za to, že jde o další zbytečnou administrativní povinnost, která podnikatele zatěžuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Svolali jsme mimořádnou schůzi Sněmovny, abychom účinnost legislativního paskvilu aspoň odložili. Ukazuje se totiž, že podnikatelé nejsou na nové povinnosti vůbec připraveni. Dostávají od finanční správy informace až od začátku prosince, panuje velká nejistota,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Finanční správa dělala velkou informační kampaň,” odmítla tvrzení náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připomněl, že zákon byl schválen již loni, od letošního roku je platný a pouze účinnost je až od roku 2016.

Kalousek upozornil na zneužití informací

Na námitky koalice, že opozice proti kontrolnímu hlášení protestuje na poslední chvíli, Fiala odvětil, že s návrhem na odložení přišli už 9. listopadu. Právě tehdy se podle něj totiž ukázalo, že podnikatelé nejsou připraveni.

„Vláda k tomu vydala stanovisko až 7. prosince, využila tedy maximální lhůty k projednání. Nejsme to tedy my, kdo uvalil podnikatele do nejistoty,” prohlásil Fiala.

Kontrolní hlášení zkritizoval i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kontrolní hlášení je mimořádná koncentrace obchodně citlivých informací, které mohou být kdykoli zneužity státně-oligarchickou mocí či ve prospěch konkurence. Zcela nevyvážená práva a povinnosti mezi státem a občanem vyplývající z tohoto zákona pak jenom potvrzují tyto obavy a demonstrují aroganci moci,“ sdělil.

Důležitější než elektronická evidence

„ODS a TOP 09 historicky nedělaly nic, aby vybíraly daně,” konstatoval ministr na účet pravicové opozice. Jde podle něj o důležitější normu než kritizovaná elektronická evidence tržeb.

Babiš opět poukázal na karuselové obchody, jimiž podle něj stát na DPH přichází až o 80 miliard korun ročně. Právě jim má norma zabránit. „Očekáváme systémovou kontrolu, která by měla rezultovat do menšího počtu kontrol pro slušné podnikatele,” tvrdí ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám