Hlavní obsah

Policie do prosince zadržela v ČR přes 8100 nelegálních cizinců

Čeští policisté zadrželi za prvních 11 měsíců 8175 cizinců, kteří na našem území pobývali nelegálně. Meziročně se jedná o nárůst o 3799 osob. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se nejčastěji jednalo o občany Sýrie, Ukrajiny, Afghánistánu, Kuvajtu a Iráku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policisté na území Česka letos zatím chytili 2013 občanů Sýrie. Většinou jde o uprchlíky, kteří při migrační krizi prchají do Evropy zejména přes Maďarsko, Itálii či Řecko. Ukrajinců bylo letos zatím zadrženo 1099. Většinou do země vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu.

Policie letos chytila 576 Afghánců. Podobně jako Syřané ČR využívají jako tranzitní zemi. Na území obvykle vstupují přes Slovensko či Rakousko a jejich cílem je Německo nebo skandinávské země. Kuvajťanů bylo od ledna do konce listopadu zadrženo 545. Kuvajťané většinou bývají lázeňskými hosty a v zemi zůstávají i poté, co jim vyprší víza.

Letošní počet zadržených uprchlíků už před několika měsíci překonal číslo za celý loňský rok, kdy bylo v Česku chyceno 4822 nelegálně pobývajících cizinců. V posledních týdnech se však situace zlepšuje. V říjnu a listopadu policisté chytili téměř 500 uprchlíků, což jsou srovnatelné počty jako od ledna do května, kdy ještě nebyla evropská migrační krize v Česku tak znatelná. V letních měsících se naopak počet zadržených migrantů postupně zvyšoval. Rekordním měsícem byl srpen, kdy bylo zadrženo 1767 cizinců.

V detenci je minimum lidí

V Česku platí od poloviny června zvýšené policejní kontroly, které se týkají zejména krajů sousedících s Rakouskem. Policie od začátku zvýšených kontrol podle aktuálních údajů ministerstva vnitra do dnešní půlnoci chytila 3285 běženců, kteří byli v Česku nelegálně.

V tuzemských zajišťovacích zařízeních bylo k dnešku umístěno 116 cizinců. Objekty ve Vyšních Lhotách, Drahonicích a Bělé pod Bezdězem mají kapacitu 1392 míst. V příštím roce chce ministerstvo vnitra otevřít detenční zařízení v Balkové na Plzeňsku, které jako rezervní objekt nahradí zařízení v Drahonicích. Vnitro má objekt na Lounsku na rok propůjčen od ministerstva spravedlnosti, které jej bude potřebovat kvůli naplněnosti českých věznic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám