Hlavní obsah

Sobotka má k Zemanovi na novoroční oběd dovést manželku i děti

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odmítl, že by nepozval na novoroční oběd premiéra i s chotí. Středeční tvrzení premiéra, který o tom informoval na Twitteru, se podle Hradu nezakládá na pravdě.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Novoroční oběd prezidenta a premiéra se v roce 2015 uskutečnil na zámku v Lánech, tenkrát se ho zúčastnily i Ivana Zemanová a Olga Sobotková.

Článek

„Pozval jsem nejenom pana premiéra s jeho paní, ale i jeho dvě děti, aby si mohly prohlédnout lánský zámek,“ citoval prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman na tiskové konferenci k předání finančního daru Fondu ohrožených dětí uvedl, že Hrad nevydal žádný návrh, podle něhož by se mělo setkání uskutečnit bez manželek.

Za nedorozumění mohou podle Zemana novináři

Zeman prý Sobotku s manželkou i dětmi pozval „již před měsícem“. Zeman doufá, že si oběd bez manželek nevymyslel premiér, ale přisuzuje to spíše jeho sekretariátu, byť podle svých slov „nechce pátrat po důvodech“.

„Kdyby se profesionální novináři, což je téměř contradictio in adjecto (protimluv – pozn. red.),  zeptali Hradu, tak by dostali informaci, že Hrad žádný takový návrh, tím méně pokyn, nevydal,“ uvedl Zeman.

Oběd bez manželek navrhl Forejt

Úřad vlády se ve čtvrtek proti tvrzení Hradu ohradil. Oběd bez manželek prý 10. prosince telefonicky navrhl ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

„Panem Forejtem byl jasně formulován návrh, aby se oběd odehrál pouze za přítomnosti obou ústavních činitelů bez doprovodu,“ uvedl tiskový mluvčí vlády Martin Ayrer.

Nestandardní požadavek byl prý odůvodněn zejména velkým množstvím pracovní agendy k řešení mezi prezidentem a předsedou vlády ČR.

Forejt ale večer odmítl, že by s Úřadem vlády o omezení schůzky mluvil. Na úřad prý volal jen proto, aby domluvil čas setkání.

Ovčáček: Jen dodržuji protokol

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve čtvrtek potvrdil, že prezident ale pozval premiéra i s chotí. „Je tomu tak, a proto jsem ve středu hovořil o tom, že je to protokolární záležitost,“ řekl Novinkám.

Ještě ve středu přitom mluvčí Hradu tvrdil, že novoroční oběd bez manželek není nic neobvyklého. „Nebylo vždy zvykem, aby setkání bylo vždy s prvními dámami,“ prohlásil. „Není to žádný obrat, na rozdíl od pana premiéra dodržuji protokolární zvyklosti,“ reagoval na připomínku Novinek, že ještě ve středu tvrdil něco jiného.

Dodržování protokolárních zvyklostí vysvětlil Ovčáček tak, že doposud nebylo zvykem, aby premiér komunikoval novoroční oběd dopředu, tak jak to udělal Sobotka.

„Vždy bylo zvyklostí, že se setkání konají, ale nikdy nedošlo k tomu, že předseda české vlády komunikoval tuto záležitost takto dopředu prostřednictvím sociálních sítí. Proto jsem zachoval komunikační zdrženlivost a pan prezident má samozřejmě právo sdělit si celou záležitost,“ uvedl Ovčáček.

Sobotka měl v poslední době se Zemanem několik neshod. Oba muži se střetli také kvůli názorům na uprchlíky i kvůli Zemanově vystoupení 17. listopadu na Albertově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám