Hlavní obsah

Pražští farníci skládají peníze pro uprchlíky z Iráku. Mají vybraný i byt

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Ubytovat jednu z rodin, která by do Česka měla přijet z iráckého uprchlického tábora v Irbílu, a postarat se o ni se chystá farnost sv. Anežky na Spořilově v Praze. Farnosti se celkem přihlásilo 38 dobrovolníků, kteří chtějí křesťanským utečencům pomoct.

Foto: Alice Martins, ČTK/AP

Uprchlický tábor v iráckém Irbílu. Archivní snímek

Článek

Irbíl leží 60 kilometrů od města Mosul, který je považován za jedno z hlavních center Islámského státu (IS). „Ti lidé žijí v nejistotě a nevyhovujících podmínkách, nemohou se vzdělávat, nemohou pracovat,“ řekl Novinkám sociální pracovník a člen pastorační rady farnosti na Spořilově Jiří Mataj.

„Když jsme se rozhodovali, komu budeme pomáhat, tak jsme si vybrali křesťanské uprchlíky. Křesťanství je něco, na čem se můžeme shodnout a elementárně stavět,“ podotkl Mataj.

Farnost poté vyhotovila dotazníky a během mší vyhlásila, ať se zapíše ten, kdo by chtěl pomoci. Prozatím se přihlásilo 38 dobrovolníků.

Zájem je o výuku češtiny

Lidé mohou pomáhat finančně nebo konkrétními úkoly, s uprchlíky mohou například chodit nakupovat, učit je česky nebo je doprovodit na úřady. Největší zájem je podle Mataje o prosté trávení času s rodinou.

„Zájem je také o hlídání dětí, to se přihlásilo deset dobrovolníků. S výukou češtiny chce pomáhat 16 lidí,“ sdělil Mataj.

Foto: Mapy.cz

Pomoct uprchlíkům z iráckého Irbílu se rozhodla římskokatolická farnost svaté Anežky na pražském Spořilově

Uprchlíci by měli být ubytováni za snížený nájem v bytě na Spořilově, který vlastní jeden z dobrovolníků. Na nájem se složí také dobrovolníci. „Finance nejsou problém. Lidé z farnosti na tento účel nabídli 14 350 Kč měsíčně,“ uvedl Mataj. Předpokládá, že až rodina do Česka přijede, zájem se zvýší a farnost vybere měsíčně kolem 30 tisíc korun.

S jazykovou bariérou by měl rodině pomoci překladatel a studenti arabistiky.

Česko by mělo celkově pomoci 153 uprchlíkům z Iráku a Libanonu, jejich přesídlení už schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Přesun rodin inicioval nadační fond Generace21.

K solidaritě s běženci vyzval katolickou církev na začátku září papež František. Evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery vyzval k tomu, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám