Hlavní obsah

Jurečka: Na zplodiny z komínů raději drony než průnik do obydlí

Právo, dan

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo vysvětlil, proč se lidovci zdrželi hlasování, když vláda v pondělí schvalovala návrh umožňující vstoupit lidem do obydlí při podezření, že topí materiálem znečišťujícím životní prostředí. Místo vstupu do domácnosti upřednostňuje odebírání vzorku pomocí dronů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Jurečka

Článek

Vláda schválila návrh zákona, že by úřady mohly kontrolovat topeniště v případě podezření, že majitel domů topí nebezpečnými látkami. Proč se lidovci zdrželi hlasování?

Samozřejmě chceme, aby bylo daleko lépe chráněno zdraví obyvatel hlavně v silně emisních zónách. Ale nejdříve chceme vyhodnotit, jestli jediný způsob, jak lze vzít odběry vzorků z komínů, je vstoupit lidem do domů.

Chceme zjistit, jestli neexistuje jiná technická varianta bez vstupu do obydlí. Určitě se budeme ve Sněmovně bavit o tom, zda nebude možné odebírat vzorky za pomoci dronů.

Co je na tom špatného, když bude moci úředník poté, co kontrolu nahlásí, někomu vstoupit do domu?

Bylo by to poprvé, kdybychom prolomili osobní svobodu jednotlivce. Dnes může do domácnosti vstoupit pouze policie, která má pověření státního zástupce nebo soudu.

A co exekutor?

Ten nedělá kontrolu, ale vykonává nějaké pravomocné rozhodnutí. To je úplně jiná liga. To to by byl precedens. Proto náš předseda a vicepremiér Bělobrádek vedl s ministrem životního prostředí debatu, zda nejsou nějaké jiné technické možnosti ty odběry vzít.

Pokud se ukáže, že nejsou, budete pro zákon ve Sněmovně hlasovat?

Toho jsem si vědom. Je to silné dilema mezi ochranou práv jednotlivce i domácností a ochranou zdraví větší skupiny obyvatel. Pokud se ukáže, že není jiné řešení a pokud vycizelujeme právní definice, tu normu osobně podpořím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám