Hlavní obsah

Němeček do Sněmovny přinesl urnu, hájil s ní zákaz kouření v restauracích

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průměrný kuřák si zkrátí život o 15 až 18 let, obhajoval ve Sněmovně na tiskové konferenci protikuřácký zákon ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). O novele, která by zakázala kouření v restauracích, mají poslanci jednat v prvním čtení v úterý odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si přinesl na jednání o protikuřáckém zákonu urnu na ostatky.

Článek

Zákonodárci o zákonu diskutovali už minulý týden, debata se protáhla na pět hodin a skončila bez výsledku. Němeček si v úterý přinesl na jednání pléna pohřební urnu, aby demonstroval, kolik lidí kvůli kouření umírá.

Ministr se nejprve podivil nad tím, že se protikuřácký zákon na jednání Sněmovny dostal až pět měsíců poté, co ho schválila vláda. „Přestávám věřit, že je to náhoda,“ podotkl.

Poté začal předkládat argumenty, proč by měli poslanci na normu kývnout. „Cigarety každý rok vyhladí jedno okresní město, tedy asi 18 tisíc lidí. Průměrný kuřák si zkrátí život o 15 až 18 let. Dvě třetiny kuřáků, kteří umírají, jsou mladší 60 let. Ze všech pacientů s rakovinou plic je 90 procent kuřáků,“ jmenoval.

Zdůraznil také, že zákon míří především na ochranu nekuřáků. „Tři z deseti onemocnění rakovinou plic jsou způsobena pasivním kouřením,“ prohlásil Němeček.

Vizuální ukázka pro Kalouska

Připomněl také vtípek předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska z minulého týdne. Kalousek tehdy na plénu prohlásil, že by v zákoně měla být výjimka pro elektronické cigarety, protože jejich pára podle něj není pro ostatní lidi škodlivá. Šéf topky, který e-cigarety kouří, poté provedl „experimentální demonstraci“ a vdechl páru Němečkovi přímo do obličeje. [celá zpráva]

Miroslav Kalousek foukl ministrovi do tváře páru z e-cigaretyVideo: PS PČR

„Vyzkoušel jsem pokus pana poslance Kalouska, také pro něj mám vizuální ukázku,“ řekl v úterý Němeček a vytáhl obrázky s plícemi kuřáka a nekuřáka nebo fotografie s rakovinou krku a jazyka.

Němeček ale zároveň připustil, že je ochoten vzít e-cigarety na milost. „Elektronické cigarety a výrobky, které jsou založeny na spalování tabáku, jsou jiná kategorie,“ uvedl.

Ministr doufá, že poslanci v úterý dokončí první čtení a návrh půjde k posouzení do sněmovních výborů. „Společenská atmosféra je taková, že i kuřáci jsou pro to, aby se nekouřilo. Ta doba pokročila. Je třeba, aby zákon dostal šanci,“ dodal Němeček.

Další návrh se týká i alkoholu

Poslanci by se v úterý měli zabývat hned dvěma předlohami o cigaretách. Vládní novela o ochraně zdraví kromě úplného zákazu kouření v restauracích také počítá se zákazem prodeje alkoholických a tabákových výrobků v automatech. Restaurace by také ze zákona musely na svém nápojovém lístku nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než pivo.

Druhá norma o tabákových výrobcích pochází od poslanců hnutí ANO a navrhuje pouze zákaz kouření v restauracích.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích?
Ano
70 %
Ne
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22947 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám