Hlavní obsah

Betlémské světlo už zamířilo do českých domovů

Právo, mh

První zájemci o betlémské světlo si plamínek upomínající zrození Krista, mír a také symbol nadcházejících Vánoc odnesli v neděli z katedrály Petra a Pavla v Brně. Tam jej při bohoslužbě předali skauti, kteří světlo již tradičně přivezli o den dříve večer vlakem z Vídně. Příští víkend budou opět po železnici skauti rozvážet světlo na další místa v zemi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Betlémské světlo brněnští skauti přivezli už v sobotu z Vídně vlakem.

Článek

Předávání plamene života a naděje v Brně předcházel obřad otvírání Svaté brány se slavnostní pontifikální bohoslužbou za přítomnosti dalších církevních představitelů. Tu zahájil brněnský biskup Vojtěch Cikrle vstupem do mimořádného Svatého roku, jenž vyhlásil pro všechny věřící světa papež František.

Jubilejní (svatý) rok byl ve Starém zákoně vyhlašován každých 50 let. V tomto období byla dávána svoboda otrokům a vracel se majetek původnímu majiteli. Církev dala starozákonnímu jubileu nový duchovní význam. Milostivý rok spočívá v odpuštění, jež je nabídnuté všem, a v možnosti obnovit vztah s Bohem i s druhými lidmi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle a skauti s betlémským světlem.

Obřad byl nejprve zcela netradičně zahájen pod širým nebem v brněnských Denisových sadech, kam přišly stovky lidí a protože se pak všichni ani do chrámu svatého Petra a Pavla nevešli, byla mše přenášena reproduktory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám