Hlavní obsah

Vědci: Výsledek klimatické konference je pro Česko velký závazek

– Praha • Aktualizováno

Výsledek pařížské konference OSN o ochraně klimatu je velkým závazkem pro Českou republiku. Podle vědců a ekologů, které oslovila ČTK, by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny.

Foto: Severočeské doly

Doly Bílina v Ústeckém kraji

Článek

Pařížská dohoda je podle expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání. Je ale potřeba postupovat rychle a politici i národ mají brát výsledek konference a její závazky vážně, shodli se experti.

ČR by měla podle profesora ekologie Bedřicha Moldana učinit jakýsi vnitřní obrat. "V efektivitě využívání energie zatím naprosto zaostáváme. Aby prostě zejména ministerstvo průmyslu se na to zaměřilo a ne, aby pan (ministr) Mládek pořád dával návrhy na prolomení limitů (těžby uhlí). Vláda nějak na tyto výzvy příliš neslyší," řekl Moldan, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí na Univerzitě Karlově.

Proti prolomení limitů

"Vláda musí odepsat všechny zásoby uhlí a přijmout antifosilní zákon. Zemní plyn a ropu snížit alespoň na třetinu do roku 2030," reagoval fyzik Jan Hollan z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Poukázal tak na prohlášení světových vědců, že do roku 2030 má Evropská unie přestat používat fosilní paliva. Těžko si lze ale podle něj představit, že toho ČR docílí, může se o to však pokusit.

Ministerstvo životního prostředí podle mluvčí Petry Roubíčkové antifosilní zákon podporuje, materiál již projednala tripartita. "Předpokládáme, že se po Novém roce dostane na program schůze vlády," řekla. ČR v současnosti produkuje přibližně 12 tun emisí oxidu uhličitého (CO2) ekvivalentu na osobu ročně, cílem podle ministra Richarda Brabce je toto číslo výrazně snížit a přiblížit se průměru EU, což je sedm tun CO2 ekvivalentu na obyvatele. Vláda podle Brabce chystá řadu opatření vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů.

"Mezi ně patří například snižování emisí díky programu zateplování domů v programu Nová zelená úsporám, snižování emisí v dopravě díky podpoře čistých technologií, postupné uzavírání hnědouhelných elektráren, které dosluhují, přechod energetiky na vyšší využití jádra a obnovitelných zdrojů energie nebo decentralizované zdroje v domácnostech, například malé solární elektrárny," uvedl ministr.

Ze schválené klimatické dohody vyplývá, že se má lidstvo v tomto století zbavit závislosti na fosilních palivech, směřovat k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročit hranici dvou stupňů. Experti Klimatické koalice v ČR vidí ale zásadní nedostatek v tom, že chybí konkrétní kroky, které povedou k potřebnému snížení globálních emisí skleníkových plynů do poloviny století. Jednotlivé státy budou muset přijmout zákony a strategie pro dostatečné snížení emisí, uvedli dnes. Aktuální závazky, včetně těch, co předložily EU a ČR, by prý nestačily ani na splnění cíle dvou stupňů Celsia.

Reklama

Související články

Vědci i ekologové kritizují prolomení limitů

Pondělní rozhodnutí vlády umožnit prolomení těžebních limitů hnědého uhlí na dole Bílina v Ústeckém kraji kritizují odborníci na zdraví a životní prostředí....

Výběr článků

Načítám