Hlavní obsah

Kalousek na schůzi k EET mluvil tři hodiny o Vrběticích. Pohrdání parlamentem, míní Babiš

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Mimořádná schůze k elektronické evidenci tržeb byla v pátek přerušena. Koalici se podařilo schválit její program, pak si však vzal slovo šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a téměř tři hodiny poslancům připomínal, že mimořádné schůze by se měly zabývat mimořádnými okolnostmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi o EET

Článek

„Mimořádné schůze slouží k tomu, aby Sněmovna projednala nějakou mimořádnou situaci. Příkladem takové mimořádné schůze je například 24. schůze Poslanecké sněmovny, která tady proběhla 12. prosince 2014 a týkala se mimořádné situace muničního skladu ve Vrběticích,“ začal Kalousek po jedenácté dopoledne.

A v podobném duchu pokračoval až do dvou. Poté zákonodárci schůzi přerušili, pokračovat budou příští pátek. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kalousek poslancům slíbil, že se mu snad podaří vystoupení uzavřít do příštích Vánoc.

Babiš: Je to arogance

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) prý páteční schůze překvapila. „Myslel jsem si, že budeme vést konstruktivní debatu. Tohle není demokracie, když někdo čte texty o Vrběticích, kde se navíc stalo neštěstí. Dnes měla být schůze k EET, považuji to za aroganci a pohrdání parlamentem,” prohlásil po jednání Babiš.

„Já jsem nemluvil o výbuších ve Vrběticích. Na konkrétních příkladech jsem uváděl, jaká témata patří na mimořádnou schůzi a jaká témata na mimořádnou schůzi nepatří,” hájil se poté Kalousek.

Lídr ANO je však přesvědčen, že EET se jim podaří schválit během ledna příštího roku. Podle něj totiž není možné, aby dvě menšinové strany blokovaly všechny zákony koalice.

„Já se určitě nevzdám, neumím si představit, že bychom to neprosadili. Ale neznám tu kreativitu opozice a pana Kalouska. Ale pevně věřím, že demokracie zvítězí,” řekl Babiš.

Připomněl také obstrukce, které probíhaly ve Sněmovně v minulosti. Když prý sledoval obstrukce kvůli církevním restitucím, tak tím „divadlem” pohrdal. „A teď je to ještě horší, když sedím mezi těmi lidmi, kteří si neuvědomují, že když to vidí občané, tak tím musí být zhnuseni,” prohlásil Babiš.

Důvodem, proč pravice EET odmítá, podle Babiše může být to, že s evidencí nepřišla sama.

Přestřelka kvůli hlasování

Páteční mimořádná schůze začala v devět hodin a za řečništěm se střídali zástupci pravicové opozice s přednostními právy. Jejich projevy narušil až návrh šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který předestřel, aby se o pořadu schůze hlasovalo v 11 hodin.

Většina poslanců se s návrhem ztotožnila, nicméně když v 11 hodin nechala místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) o schválení programu hlasovat, dočkala se rozhořčené reakce opozice.

Ta upozornila, že  postup je v rozporu s jednacím řádem, a varovala, že nechá věc posoudit  právníky. ODS zmínila i možnost podání ústavní stížnosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám