Hlavní obsah

Oceněná pěstounka vychovala 22 dětí, na dávkách není žádné

Právo, Stáňa Seďová

Počet dětí, které prošly péčí Daniely Cincibusové (64), se zdá být neuvěřitelný – 22. Ona sama vychovala devět dětí. Její druhý manžel byl stejně jako ona pěstoun. A společně v průběhu let pečovali ještě o jeho šest vlastních a sedm dětí v pěstounské péči.

Foto: Foto archiv rodiny

Daniela Cincibusová vystudovala speciální pedagogiku, a když zjistila, že nemůže mít vlastní děti, stala se pěstounkou.

Článek

Smysl jejího budoucího života nastartovala zlá zpráva, že nemůže mít vlastní děti. A tak se vystudovaná speciální pedagožka ve 27 letech rozhodla odstěhovat do SOS vesničky v moravském Chvalčově, kde se starala o děti spolu s manželem lékařem a teologem. V roce 1988 si manželé pořídili dům v nedaleké vesnici, kam se přestěhovali i s dětmi.

Pak však přišla další životní rána. I tu ale Daniela kvůli dětem překonala a její rodina se nakonec nečekaně rozrostla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Učila ve zvláštní škole

„Po úmrtí mého prvního manžela jsem se v roce 1991 provdala za vdovce Josefa Cincibuse, který měl šest vlastních dětí a sedm romských v pěstounské péči. Dohromady jsme tedy měli 22 dětí, z toho 15 romských,“ vyjmenovala úctyhodný počet bývalá kantorka, která začala žít v Čáslavi.

„Učila jsem ve zvláštní škole. Ale poté, co jsem si dovolila protestovat, že jsou v ní romské děti, které tam nepatří, a usilovala jsem o jejich zpětné zařazení do normální základní školy, ředitelka se mnou rozvázala pracovní poměr. Od té doby jsem neměla šanci sehnat ve školství místo. Udělala jsem si tedy kurz žurnalistiky a psala jsem pro děti do romského časopisu Kereka,“ svěřila svůj příběh Právu paní Daniela.

Se ztrátou zaměstnání však po čase nastaly problémy i v manželství a nastalé deprese a nemoc vyústily v odchod pěstounky do její domoviny na Moravě.

Tato silná žena se však nevzdala a nyní se opět vrátila k práci s dětmi. Odstěhovala se ke kamarádce do Mimoně, kde dnes pracuje v organizaci Oblastní charita Most v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Ralsku-Náhlově, která je sociálně vyloučenou lokalitou Libereckého kraje.

„Za svůj největší úspěch považuji vychované, vystudované děti, postavené do života. Všechny mají práci, nikdo není na sociálních dávkách,“ říká paní Daniela, která na otázku, jak se její děti mají, ze sebe začne bez přemýšlení sypat informace.

Od varhaníka k pekařce

„Kamil (36) je varhaník, angažuje se v charitě pro děti a v dětských domovech vyhledává hudebně nadané talenty. Jeho bratr Marek (32) je pianista a stejně jako on žije v Praze. Mirek (45) je ženatý a pracuje v továrně na Moravě, Patrik (41) je sociální pracovník na Zlínsku a Pepa (32) je kvůli svému mentálnímu postižení už invalidní důchodce, ale je soběstačný a žije na Chrudimsku,“ popsala život svých pěti synů hrdá pěstounka.

„Vychovávala jsem tři sestry Andreu (41), Janu (40), které obě žijí v Bystřici, jedna pracuje v mlékárně a druhá v nábytku TON, a Helenku (38), která pracuje jako zdravotní sestra v pražské Thomayerově nemocnici. A ještě Terezku (40), která je pekařkou v Čáslavi,“ dokončila neuvěřitelný výčet paní Daniela.

Získala cenu Roma Spirit

Jejího úctyhodného životního nasazení při práci s dětmi ve škole i ve vlastní rodině si všimla i porota, která ve čtvrtek minulý týden předávala v Pražské křižovatce už popáté ceny Roma Spirit.

Daniela Cincibusová z Mimoně si odnesla hlavní cenu v kategorii Osobnost roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám