Hlavní obsah

Bezvládí v Opavě skončilo. Doposud opoziční ČSSD bude mít primátora

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Po říjnovém rozpadu koalice kvůli rozkolu v hnutí ANO, které bylo následně předsednictvem zrušeno, byla ve čtvrtek zvolenými zastupiteli města konečně dohodnuta nová koalice. Současný primátor Martin Víteček (zvolen za ANO) nabídl svůj post konkurenční dosud opoziční ČSSD. Novým primátorem Opavy se tak stane sociální demokrat Radim Křupala.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dosavadní primátor Opavy Martin Víteček

Článek

„Ve čtvrtek 10. prosince byla podepsána koaliční smlouva mezi zastupiteli bývalého hnutí ANO kolem Martina Vítečka (nyní Sdružení nezávislých zastupitelů - SNZ), ČSSD, Změny pro Opavu a KDU-ČSL. V ní se zastupitelské kluby dohodly, že novým primátorem města Opavy se stane Radim Křupala,“ sdělil Právu Vítečkův mediální zástupce Martin Petrásek.

Dodal, že dosavadní primátor Martin Víteček se stane prvním náměstkem primátora a na svých pozicích náměstků setrvají Josef Stiborský (KDU-ČSL) i Dalibor Halátek (Změna pro Opavu). Naopak Simona Bierhausová (zvolena za ANO), která stojí za rozpadem hnutí, na pozici náměstkyně primátora definitivně končí.

Primátor nabídl post konkurenci

Primátor Martin Víteček považuje takové řešení za rozumné, proto nabídl svůj post konkurenční straně.

„S ohledem na vývoj kolem hnutí ANO i problémy, které náš klub postihly, vnímám toto řešení jako nejlepší možné. Jsme našim voličům zodpovědní a ve stávajícím stavu není nejmenší důvod snažit se udržet moc za každou cenu,“ reagoval Víteček s tím, že v pondělí 14. prosince dá na zastupitelstvu svůj post k dispozici.

Setrvání v koalici je pro zastupitele kolem Martina Vítečka možností pokračovat v započaté práci. Naopak v opozici končí čtveřice nyní nezařazených rebelujících zastupitelů za bývalé ANO vedené Simonou Bierhausovou, a to včetně poslance Martina Sedláře, který je nyní také bezpartijní.

21 hlasů z 39

Nové vedení města by tak mělo vzejít právě z řádného prosincového zastupitelstva. Nová rada by měla mít 11 členů. Čtyři členové za ČSSD a za bývalé hnutí ANO, dva členové rady za Změnu pro Opavu a jeden člen rady za KDU-ČSL.

Koalice pak bude v zastupitelstvu disponovat celkem 21 hlasy z celkových 39. SNZ (bývalé ANO) bude mít sedm zastupitelů, ČSSD rovněž sedm zastupitelů, Změna pro Opavu čtyři zastupitele a KDU-ČSL tři zastupitele.

ANO získalo v Opavě ve volbách 11 mandátů. Druhá ČSSD má šest křesel. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších sedm subjektů: po čtyřech křeslech mají KSČM a Změna pro Opavu, po třech SNK Starostové a občané Opavy, ODS, KDU-ČSL a Zelená pro Opavu, dvě křesla patří sdružení Opavané – Nezávislí, Občané, Piráti. ANO po volbách nakonec vytvořilo koalici se Změnou pro Opavu, ODS, KDU-ČSL a SNK Starosty a občany Opavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám