Hlavní obsah

Z většiny rychlostních silnic budou dálnice, mění se značení

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z většiny rychlostních silnic v ČR se od 1. ledna stanou dálnice. Kvůli tomu teď musí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyměnit dopravní značení na zhruba 400 kilometrech těchto komunikací.

Foto: Právo

Změny v dopravním značení

Článek

„Začali jsme s tím v tomto týdnu. Na některých místech se to řeší jenom přelepem dosavadního značení, jinde je ale třeba montovat zcela nové,“ řekl v úterý Právu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Pro orientaci řidičů je důležité, že kromě Pražského okruhu nebudou rychlostní silnice při převodu na dálnice přečíslovány. „Výjimkou je skutečně jen Pražský okruh, který byl dosud označen jako R1, od ledna se z něj stane D0. Jinak dnešní čísla zůstanou. Například z R10 tak bude D10 a podobně,“ vysvětlil mluvčí.

Se zrušením rychlostních silnic ovšem přestanou být přesné všechny dosud vydané autoatlasy i navigace bez průběžné aktualizace. Řidiče tedy čekají po Novém roce určité zmatky, než si na novou úpravu zvyknou.

Zrušení kategorie rychlostních silnic vyplývá ze schválené novely zákona o pozemních komunikacích. Jak už Právo informovalo, do kategorie dálnic nebude převedeno osm úseků nynějších rychlostních silnic v celkové délce 28 kilometrů. Stanou se z nich silnice první třídy.

Novinkou budou druhé kategorie

Konkrétně se tato degradace týká úseků Spořice–Chomutov, Liberec jih–Jeřmanice, Jeřmanice–Rádelský Mlýn, Rádelský Mlýn–Hodkovice, Hodkovice–Paceřice, Paceřice–Ohrazenice, Bystřany–Malhostice a Malhostice–Řehlovice.

Kromě administrativního rozšíření dálniční sítě se podle zmíněné novely na 24 silnicích první třídy zvýší rychlostní limit z dnešních devadesáti na 110 km/h. Týkat se to ovšem bude pouze 150 z 6500 kilometrů jedniček. Tedy jen vhodných úseků, které jsou čtyřproudé, aby větší povolená rychlost neovlivnila bezpečnost provozu. Úseky silnic první třídy, na nichž bude platit vyšší rychlost, se převedou do nové kategorie Dálnice druhé kategorie. ŘSD je označí modrou značkou se symbolem auta, kterou byly dosud značeny silnice pro motorová vozidla. I tuto výměnu značek by ŘSD mělo do Nového roku stihnout.

Do souladu se standardem EU

Podle vyhlášky ministerstva dopravy přibydou od 1. ledna i některé nové značky a dodatkové tabulky, jako je nízkoemisní zóna. A symbol pro dálnici již nebude na modrém, ale na zeleném pozadí s červeným označením čísla dálnice, tak jak je to standardem v Evropské unii.

„Žádná plošná výměna dopravních značek se ale teď nechystá. Bude to probíhat postupně v průběhu celého desetiletí, tak jak dosavadní značky budou dosluhovat,“ ujišťuje ministerstvo dopravy. Výjimkou jsou pochopitelně dálnice, které se nových značek mají dočkat co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám