Hlavní obsah

Zeman vystrašil studenty: Islámští radikálové zaútočí i v Česku

Právo, koc

Prezident Miloš Zeman vystrašil studenty Podkrušnohorského gymnázia v Bílině, když při setkání s nimi v úterý pronesl, že islámští radikálové dříve nebo později zaútočí i v České republice, zřejmě v Praze.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Prezident Miloš Zeman diskutoval se studenty bílinského gymnázia.

Článek

Hlava státu diskutovala s žáky školy v úterý dopoledne – v úvodu druhého dne prezidentovy návštěvy Ústeckého kraje.

Dotaz studenta na možnost teroristických útoků v naši zemi Zeman nejprve zlehčil. „Kdybych to věděl, jsem šéfem ochrany státu a dostanu za tuto informaci vyznamenání," poznamenal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pak už ale naprosto vážně dodal: „Islámští teroristé už spáchali atentáty v Londýně, v Madridu, v Paříži, tam dokonce dvakrát, v Bruselu, v Kodani a jejich modus operandi je teď už na základě těchto případů poměrně snadno vystopovatelný. Oni se snaží šířit strach. To znamená, že se snaží, aby bylo co nejvíce mrtvých, a to takových mrtvých, kteří jsou nevinní civilisté, nikoli například vojáci nebo policisté. Snaží se tedy, aby teklo co nejvíce krve, a proto se třeba ty jejich útoky soustředily na nádraží nebo na diskotékový klub,“ řekl Zeman.

Praha až po Londýně a Berlíně, tipuje Zeman

Boj proti terorismu musí být podle něj daleko radikálnější a účinnější. „Dříve nebo později proběhne nějaký teroristický útok i v České republice. Podle toho modu operandi zřejmě v Praze. Ale skoro bych si tipnul, že ještě předtím proběhnou útoky v Londýně, v Berlíně a možná i v některých dalších zemích, které jsou pro teroristy zajímavější než malá Česká republika. Protože v těchto zemích tyto útoky vyvolají větší paniku,“ dodal Zeman.

Další studenti se ptali na prezidentovy názory na řešení krize v Sýrii, na roli Ruska v boji proti terorismu nebo na budoucnost Evropské unie. Dočkali se vesměs odpovědí, které Zeman prezentuje dlouhodobě.

Studenti měli po zhruba 40minutovém setkání s hlavou státu smíšené pocity. Jedni hovořili o Zemanovi jako o chytrém a milém pánovi. Jeho kritici ale názor nezměnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám