Hlavní obsah

Na dluh umírající se čtenáři složili, ale z bytu stejně musí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh pětapadesátileté paní Heleny, která umírá na rakovinu, a jejího syna Ladana (21) trpícího autismem přineslo Právo i Novinky minulý týden. Kvůli dluhu se musí vystěhovat ze svého bytu. U řady čtenářů její osud vyvolal soucitné a především štědré reakce. Peníze sehnali, byt však matka se synem opustit stejně musí.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Paní Helena se synem před jejich bytem v pražských Stodůlkách

Článek

Žena se dostala do dluhu kvůli tomu, že jí stát vrátil dávky na syna až po 2,5 letech soudních tahanic. V osmnácti ho totiž považoval za uzdraveného.

Na konto došlo přes půl miliónu

Po článku v Právu se ozvali čtenáři, kteří přispěli nejen na konto založené pro Ladana, jenž bude vyžadovat péči asistenta, když tu jeho maminka nebude, ale také ti, kteří Helenu finančně podpořili. Do pondělí se na účtu sešlo přes 536 tisíc korun.

Z pražského magistrátu však přišla zdrcující zpráva. I kdyby Helena přinesla celou částku a složila ji v hotovosti, byt opustit musí. „Ozvali se mi dokonce i tři lidé, kteří mi řekli, že celý ten dluh uhradí, abychom mohli zůstat v bytě,“ svěřila se Právu paní Helena ještě v pondělí dopoledne.

Helena se svým synem Ladanem, jehož otec je původem z Afriky.

„Jinak jen mně samotné poslalo peníze nebo třeba koš s tím, co potřebujeme, patnáct lidí. To mě skutečně úplně omráčilo. Nic takového jsem nečekala, nezažila, v nic jsem nedoufala. Teď však doufám. Že ty peníze vezmu, hned je vložím magistrátu na účet a nikam nebudeme muset,“ uvedla.

Už v ten moment však její vchodové dveře do bytu obklopovaly krabice a pytle na věci. „Naděje umírá poslední. Nicméně už se dalo do chodu stěhování. Byla jsem se podívat na ubytovně, kde ten náhradní byt vymalovali a už vypadá čistě. Dali mi klíče. Sociální pracovnice mi sem mají teď až do středy chodit pomáhat balit a ve čtvrtek mám odevzdat klíče od tohoto bytu,“ říká paní Helena.

Magistrát: Stěhování nelze zvrátit

V pondělí odpoledne ovšem přišla rána, které se bála nejvíce. „Mluvila jsem s právním oddělením magistrátu, kde mi sdělili, že stěhování se nedá zabránit. A to, i kdyby byl dluh uhrazen. Kontaktovala jsem je právě proto, že se nám ozval dárce, který byl ochotný celý dluh umořit,“ sdělila redakci Magdalena Čáslavská, ředitelka Národního ústavu pro autismus (dříve APLA).

Šťastný konec tento příběh nemá. „Pro mě je to nepochopitelné. Ale sdělili mi, že nelze toto rozhodnutí zvrátit, že paní Helena už ani nemá nájemní smlouvu, a tedy jakýkoli právní nárok na byt. A že se jí vlastně ještě dostalo nadstandardního zacházení, když jí Praha 13 nabídla náhradní přístřeší,“ dodala Čáslavská.

To potvrdil i mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. „Výkon exekuce na místě byl odložen do konce roku 2015 s tím, že v mezidobí se podaří situaci paní Heleny v součinnosti s Prahou 13 vyřešit. Dle sdělení paní Dvořáčkové ze sociálního odboru městské části Prahy 13 bylo paní schváleno a poskytnuto přístřeší v podobě ubytovací jednotky 2 kk se sociálním zařízením. Jedná se vlastně o byt, který je vedený jako ubytovací prostor,“ uzavřel věc mluvčí Hofman.

Shání peníze na péči o syna

Stěžejní je tak nyní pro ústav nashromáždit prostředky, aby se dokázali postarat o syna Heleny – talentovaného kreslíře.

Speciální konto pro paní Helenu a jejího syna Ladana
5111440802/4000
Variabilní symbol 888 / Heslo: Helena
pozn.: Sbírka je určena na sociální služby pro syna, nikoliv na splacení dluhu.

„Chystám se začít vyřizovat s odborem sociálních služeb dotaci, která by umožnila Ladanovi zůstat na té ubytovně, kam by za ním docházel asistent, ale to musíme nejdřív prověřit, jaké jsou tam podmínky. Nebo bychom ho ubytovali v jednom z našich chráněných bytů. Tam za autisty dochází asistent. Nicméně to se nedá zaplatit z příspěvku na péči,“ vysvětlila ředitelka Národního ústavu pro autismus.

Otázkou zůstává, zda vůbec a kdy stát pomoc Ladanovi poskytne. Proto ústav založil konto, kam mohou lidé finančně přispět na sociální služby pro Ladana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám