Hlavní obsah

Ransdorf jde na stranický kobereček

Právo, ČTK, rsk, KOV

Komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa hned po ránu čeká vysvětlování kauzy, do které se namočil v Curychu. Vedení KSČM chce po něm nejen vysvětlení, co dělal ve švýcarské bance, ale také proč se spolustraníky od svého propuštění na svobodu téměř nekomunikoval.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Jediný, s kým europoslanec krátce mluvil, byl šéf komunistů Vojtěch Filip. „Dohodli se, že přijde celou věc vysvětlit na kolegium (poradní orgán výkonného výboru složený z volených funkcionářů),“ uvedla Ransdorfova asistentka Helena Suchá.

Nedostupný se Ransdorf dělal nejen pro straníky, ale i média. Svou kauzu nechtěl komentovat.

„Vydal jsem tiskové prohlášení, to pro tuto chvíli stačí,“ odrážel v pondělí otázky novinářů před svým domem v Praze, na němž je podle internetového výpisu z katastru stále uvalena exekuce. Dodal, že jeho právník mu doporučil zdržet se dalších vyjádření.

Dolejš: Byla by to velká ostuda

Ransdorfovi straničtí kolegové jsou z jeho zadržení a mlčení rozpačití. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš podotkl, že kauza vypadá absurdně. „Pokud by se potvrdilo, že v kauze hraje aktivní roli a že došlo k porušení zákona, tak je to velká ostuda, na kterou by musela KSČM reagovat,“ řekl rádiu Impuls.

Europoslankyně Kateřina Konečná přiznala, že v případu je víc otázek než odpovědí. Podle ní budou komunisté kauzou poškozeni, i kdyby se podařilo Ransdorfovi očistit. „Není to vůbec příjemné. Radši kdybychom se do této situace nedostali a druhý adventní víkend trávili jinak, než abychom sháněli kolegu Ransdorfa,“ uvedla v ČT.

Pokud jde o vyloučení ze strany, nechtěli o něčem takovém komunisté před schůzkou spekulovat. Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá uvedla, že strana nejdřív chce slyšet Ransdorfovo vysvětlení: „Jestli má k dispozici nějaké dokumenty, které by podporovaly jeho stanovisko, tak bychom je rádi viděli.“

Vrchní státní zastupitelství v Curychu v případě potřeby Ransdorfa znovu předvolá k výslechu, nyní to ale není na pořadu dne, uvedla mluvčí zastupitelství Corinne Bouvardová.

Podle ní se vyšetřování vede kvůli „majetkovým trestným činům“, ale důvod nesdělila.

Podle ní bylo vyšetřování vedeno přesně tak, jak má vedeno být – spoutané ruce zadržených cestou k výslechu jsou podle platných předpisů stejně jako odevzdání dokladů, peněz i jiných osobních věcí, a to včetně opasku.

Pokud jde o možnosti zadrženého spojit se s rodinou či zaměstnavatelem, je toto rozhodnutí v kompetenci prokuratury podle stavu vyšetřování.

Nový systém obsluhy

Kantonální banka v Curychu zavádí na některých filiálkách nový systém obsluhy klientů – zákazník přijde nejdříve k recepční, která se ho zeptá, za jakým účelem přichází, a ona mu poradí, zda by bylo vhodné se objednat na nějaký konkrétní další termín, nebo zda je možno vyřídit záležitost hned u některého volného zaměstnance, jichž má banka celkem na pět tisíc.

Sdělila to v pondělí Právu jedna z pracovnic, která si nepřála být jmenována. Ransdorfův případ jí byl zjevně znám. Skutečnost, že s europoslancem nekomunikoval někdo z pracovníků banky, ale místo toho přišla ostraha a poté policie, odmítla komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám