Hlavní obsah

Ransdorf měl převést peníze pro dědice nacistického pohlavára, spekulují na Slovensku

Peníze na účtu ve švýcarské bance, kvůli kterým byl minulý týden v pobočce tamního peněžního ústavu zadržen český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) spolu se třemi Slováky, prý mohly patřit dědici nejmenovaného nacistického pohlavára. V pondělí to napsal slovenský list Denník N s odvoláním na vyjádření starosty slovenské obce Ivanka pri Nitre Ľuboše Gála, který měl příslušné dokumenty o účtu vidět již před dvěma lety, ale nepokládal je za věrohodné.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

„Kontaktoval mě jeden známý, který v tom byl zapleten a ukazoval mi kompletní dokumenty. Nepřikládal jsem tomu žádný význam, ani jsem té pohádce nechtěl věřit,” řekl Gál, jenž je nástupcem předchozího starosty obce Petera Guzmického. Exstarosta byl podle deníku jedním ze zmiňovaných Slováků zadržených ve Švýcarsku.

Gál měl prý možnost nahlédnout do dokumentů o bankovním účtu i dědickém řízení ve prospěch osoby s iniciálami V. H., jež má být dědicem významného nacistického funkcionáře. Na účtu ve švýcarské bance by podle Gála měla být uložena mnohem vyšší částka než 350 miliónů eur (9,45 miliard korun), kterou v souvislosti s incidentem ve švýcarské bance zmiňovala slovenská média.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Líčili mi to tak, že ten nacistický pohlavár již dávno nežije a V. H. má být jeho jediný dědic. Část peněz na účtu měla být ze zbrojařského průmyslu a část z patentů,” řekl Gál.

Iniciály V. H. zmínil i Ransdorf

Osobu s iniciálami V. H. ve svém stanovisku k případu zmínil také Ransdorf. Nevysvětlil ovšem, jaký má vztah ke klientovi Zürcher Kantonalbank, jehož jménem měl navázat komunikaci mezi bankou a klientem.

Guzmický zůstal posledním zadrženým ze zmiňované čtveřice. Bývalý starosta byl v minulosti obviněn pro podezření z protiprávního nakládání s pozemky.

Bankovní analytik Vladimír Vaňo případ přirovnal k podvodným e-mailům, ve kterých údajný bankéř z Nigerie informuje o tom, že disponuje účtem po zesnulé osobě a příjemci e-mailu slibuje odměnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám