Hlavní obsah

Česko jedná o rozšíření vojenské mise v Mali

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika posílí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) počet vojáků v africkém Mali. Premiér to řekl v sobotu ve Sněmovně, o konkrétním čísle nemluvil.

Foto: Armáda ČR

Malijské pěší družstvo s českým instruktorem. Archivní snímek

Článek

„Jednáme s Francií, my bychom rádi uvolnili ruce Francii v Mali. Je možné, že posílíme v boji proti islamistům v Mali, tím pádem Francie bude moci stáhnout svoje vojáky a použít je na udržení bezpečnosti v Evropě,“ prohlásil Sobotka.

Konkrétní číslo, o kolik by se měla česká mise v této západoafrické zemi rozšířit, ale premiér neuvedl. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) prý jedná se svým francouzským protějškem. Až bude počet vojáků jasný, předloží návrh ke schválení vládě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k hlavnímu městu Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

V Mali je v současné době pod patronací mise Evropské unie 38 českých vojáků. Mají za úkol hlavně střežit velitelství výcvikové mise v Bamaku. Podílí se na tom 34 českých vojáků. Čtyři čeští instruktoři jsou ve výcvikovém táboře Koulikoro, kde se účastní výcviku příslušníků malijských ozbrojených sil.

Sobotka vyloučil pozemní operaci

Premiér Sobotka v pátek zároveň vyloučil, že by se Česko zúčastnilo pozemní akce proti Islámskému státu (IS). „Ani Německo, ani Velká Británie se nechystá na pozemní operaci v Sýrii nebo v Iráku. To je linie, která platí i pro ČR,“ uvedl.

Vzápětí dodal, že Česko bude pokračovat v tom, co dělalo doposud. „Poskytujeme munici, poskytujeme zbraně, poskytujeme výcvik irácké armádě, dodáváme letouny irácké armádě. Jsme součástí koalice proti IS, islamisté si toho i všimli,“ řekl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám