Hlavní obsah

Novým šéfem GIBS má být náměstek Murín

Právo, ada, nig
Praha

Novým šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se podle informací Práva stane zkušený dlouholetý policista Michal Murín. Ten je zatím jako náměstek pro trestní řízení pověřen vedením inspekce po rezignaci jejího bývalého ředitele Ivana Bílka, který skončil k 30. listopadu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Murína má dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) představit poslancům sněmovního výboru pro bezpečnost. Teprve poté ho bude jmenovat, což se předpokládá příští týden po pondělním jednání vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stanovisko výboru, ať už kladné, či záporné, ovšem není pro jmenování šéfa GIBS, stejně jako třeba šéfa civilní rozvědky, kde se postupuje stejným způsobem, nijak závazné.

Z dostupných informací nicméně vyplývá, že nad jmenováním Murína, jehož jméno drží premiér úzkostlivě pod pokličkou, panuje mezi zasvěcenými většinová shoda.

Nadšení prý nejsou babišovci, ale nepředpokládá se, že by ve vládě novému řediteli házeli klacky pod nohy.

Sobotka si dal s výběrem nového ředitele inspekce načas. Kvůli hledání vhodného adepta si premiér dokonce nechal vypracovat právní analýzu, která měla podle něj upřednostnit kvalitu výběru před rychlostí.

Sobotka už na začátku listopadu, kdy Bílek pod tlakem kvůli policejní akci Vidkun na Olomoucku oznámil svůj odchod, uvedl, že kritéria pro výběr nového šéfa klíčového policejního orgánu jsou poměrně přísná.

„Já si především myslím, že to musí být člověk, který zajistí nestrannost a nezávislost GIBS na jakýchkoliv ekonomických tlacích, na jakýchkoliv politických tlacích,“ uvedl tehdy Sobotka.

Novým šéfem inspekce musí být podle premiéra člověk se zkušenostmi a odbornými znalostmi.

„Ten člověk se nesmí nechat zastrašit jakýmikoliv byznysovými zájmy, nesmí podléhat jakémukoliv tlaku, musí jednat jako zkušený policista, jako zkušený člověk, který je schopný řídit takovou instituci,“ poznamenal Sobotka.

GIBS má pod palcem vyšetřování protiprávního jednání nejen policistů, ale také členů vězeňské služby a celní správy, stejně jako vlastních příslušníků.

Šetřil kauzy Kalivody i Svobody

Murín podle služebního zákona splňuje pro jmenování potřebné požadavky. Tím klíčovým je jeho zařazení v 11. platové třídě, do které spadají čelní představitelé policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace či samotné GIBS.

Do GIBS nastoupil loni v červnu po odchodu prvního náměstka Dušana Brunclíka. Murín jako vystudovaný právník s hodností plukovníka u policie slouží přes třicet let, před příchodem na GIBS byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl ředitelem policejního oddělení Praha-západ.

K jeho životopisu patří např. vyšetřování případu sériového „lesního vraha“ Viktora Kalivody, který v roce 2005 vraždil na Brněnsku a Kladensku, nebo sebevražda skladatele Karla Svobody z roku 2007. Murín byl oceněn policejní medailí za věrnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám