Hlavní obsah

ERÚ dál odmítá vypsat podporu pro obnovitelné zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) ve čtvrtek oznámil, že nevypíše podporu obnovitelných zdrojů pro příští rok. Tvrdí to i přesto, že vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. Mluvčí úřadu Jiří Chvojka řekl, že usnesení vlády nic neřeší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Přitom právě podobným deklaratorním prohlášením úřad vypsání podpory podmiňoval. Šéfka ERÚ Alena Vitásková se kvůli tomu minulý týden setkala s prezidentem Milošem Zemanem. [celá zpráva] Kabinet slíbil, že prohlášení vydá.

Materiál vládě ve středu předložil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který se schůzky Zemana s Vitáskovou účastnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Usnesení nerozumíme, není nám jasné, jakým způsobem máme postupovat. Na základě schváleného materiálu, který jsme dostali pouze v přípravné verzi, cenové rozhodnutí rozhodně vypsat nemůžeme a nevypíšeme," citovala ve čtvrtek ČTK mluvčího.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) očekává, že se nějaké řešení najde a podpora bude vyplacena. Termín 15. února by neměl být ohrožen. Ministr tvrdí, že jednat by měla především Vitásková. Pokud by nekonala, vláda by se k tématu vrátila v lednu.

Vláda se s ERÚ dostala do sporu kvůli jeho rozhodnutí nevyplácet příští rok podporu pro značnou část obnovitelných zdrojů. Úřad tvrdí, že podporu ve výši 42 miliard nelze vyplatit, neboť zdroje ještě nebyly notifikovány ze strany Evropské komise, a on by tak porušil zákon. Proto požadoval garanci vlády, že úřad může podporu vypsat i bez notifikace.

Kabinet očekává, že notifikace proběhne během několika měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám