Hlavní obsah

Zeman řekl v rozhovoru devět nepravd, napočítal Demagog

Novinky, zpe
Praha

Prezident Miloš Zeman řekl v nedělním rozhovoru pro televizi Prima devět nepravd, uvedl server Demagog.cz. Pravdivých tvrzení napočítal server pět. Zeman hodnotil například migrační krizi, bezpečnost Evropy nebo situaci v Sýrii.

Foto: Archiv TV Prima

Miloš Zeman při rozhovoru

Článek

„Víte, vezměte si, že třeba Paříž byla poměrně dlouho, dokonce i po útoku na Charlie Hebdo zdrženlivá vůči Islámskému státu (IS). Prezident (Francois) Hollande evidentně nepronášel žádné radikální antiislámské výroky, a přesto přišel masakr nevinných civilních obětí,“ prohlásil v rozhovoru Zeman.

Prezident Miloš Zeman navrhuje uzavřít hranice Video: Prima FTV

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tento výrok hodnotí Demagog jako nepravdivý. Z kontextu diskuze je podle serveru zjevné, že slova byla myšlena tak, že Francie se vůči IS významně nestavěla a přesto byla napadena.

„Přitom to byla právě Francie, kdo od srpna 2014 zásoboval zbraněmi Kurdy bojující proti IS a o měsíc později se jako první připojila k americkým náletům,“ píše Demagog.

Nepravda o migrantech v Německu

Další z nepravdivých tvrzení se týká vracení uprchlíků. „Německo veřejně prohlásilo, že bude vracet ekonomické migranty, tak je pochopitelně bude vracet do země, odkud přišli, což bude v tomto případě Česká republika a pak je tady budeme mít,“ uvedl v neděli prezident.

Server v tomto případě upozorňuje na to, že Německo chce sice efektivněji vracet neúspěšné žadatele o azyl, avšak realizace návratu neúspěšných žadatelů probíhá pouze do zemí původu těchto migrantů. „Nikoliv do tranzitních zemí, včetně uváděné ČR,“ zdůraznil server.

Zeman podle Demagoga dále uvedl sedm zavádějících výroků a jeden neověřitelný. Pravdivých tvrzení napočítal server pět.

Všechna hodnocení Zemanových výroků si můžete přečíst zde.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na analýzu Demagoga uvedl, že „hodnocení je postaveno na zcela subjektivních postojích Demagog.cz. Demagogie vydávaná za fundovaný rozbor.”

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman navrhuje uzavřít hranice

Prezident Miloš Zeman se v neděli vyjádřil k možným formám zapojení Česka do boje proti terorismu. Za nejdůležitější považuje ochranu hranice České republiky,...

Výběr článků

Načítám