Hlavní obsah

Senátoři podávají ústavní stížnost na Babišův klíčový zákon

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ústavní stížnost na klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše (ANO) o kontrolním hlášení u DPH podává 21 senátorů. S iniciativou přišel senátor Ivo Valenta, majitel loterijního holdingu Synot a předseda Strany soukromníků. Babiš se proti stížnosti ohradil, považuje ji za pokleslý politický boj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a majitel Synotu Ivo Valenta

Článek

Zákon, který má platit od 1. ledna příštího roku, bude podle Valenty otravovat podnikatele. Podle něj a části senátorů je norma v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů.

„Ty základní důvody, které nás k podání stížnosti vedly, jsou neustálé vymýšlení nových a nových zákonů, které šmírují, obtěžují a otravují podnikatele a lidi, kteří chtějí přemýšlet svobodně,“ prohlásil senátor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Senátor za ODS Jaroslav Kubera řekl, že ústavní stížnost podpořil téměř celý jeho klub. „Obecně bojujeme proti byrokracii. Stát si nás ochočuje místo toho, abychom si my ochočovali stát,“ řekl.

Stížnost podpořilo také šest senátorů ze společného klubu Strany práv občanů (SPO), KSČM a Severočechů.

Babiš: Odmítám lživou kampaň krále hazardu

Šéf resortu financí Babiš se v úterý proti stížnosti ohradil. „Odmítám účelovou a lživou kampaň krále hazardu a občana Monaka Valenty a Strany soukromníků, kteří zneužívají kontrolní hlášení k pokleslému politickému boji,” napsal Babiš Novinkám.

„Roky se u nás pořádně nevybíraly daně, ministerstvo financí poprvé zavádí efektivní nástroje, které konečně zabrání úniku miliard korun na daních,” dodal. Kontrolní hlášení podle něj podnikání neomezí a je v pořádku s ústavním pořádkem.

Ministerstvo si slibuje 10 miliard ročně

Ministerstvo financí si od kontrolního hlášení k dani z přidané hodnoty, které budou muset od příštího roku povinně zasílat finančním úřadům všichni plátci DPH, slibuje právě omezení daňových úniků.

„Na základě zkušeností z úspěšného fungování kontrolního hlášení v řadě zemí Evropské unie předpokládáme, že jeho zavedením dojde jen v prvních letech ke zvýšení daňových příjmů přibližně o 10 miliard korun ročně,” uvedl resort financí.

Firmy budou od příštího roku posílat hlášení k DPH vždy do 25. dne následujícího měsíce. První kontrolní hlášení tak musí podat do 25. února 2016. To platí i pro fyzické osoby, které jsou měsíčními plátci DPH.

Fyzické osoby, které mají zdaňovací období čtvrtletní, by měly hlášení podávat jednou za čtvrt roku. Poprvé tak budou muset učinit příští rok do 25. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám