Hlavní obsah

Sobotka požádal norskou premiérku, aby se věnovala případu Michalákových

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí požádal norskou premiérku Ernu Solbergovou, aby věnovala pozornost případu rodiny Michalákových. Norské úřady by podle něj měly zvážit návrat chlapců k jejich biologické rodině. Novinkám to sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Se Solbergovou se premiér sešel během mezinárodní klimatické konference v Paříži.

„Premiérku Solbergovou jsem požádal, aby tomuto případu věnovala pozornost a aby se osobně zasadila o dodržování mezinárodních závazků norskými orgány,“ uvedl Sobotka. Případ podle něj v poslední době významným způsobem zatěžuje česko-norské vztahy.

Česko už poslalo tři diplomatické nóty

„Považuji za mimořádně důležité, aby zodpovědné norské úřady skutečně zvážily všechny možnosti řešení situace, včetně návratu chlapců k jejich biologické rodině,“ dodal Sobotka.

Česká republika už do Norska kvůli případu odeslala tři diplomatické nóty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Bratři Denis a David byli Evě Michalákové odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo. Norský úřad Barnevernet letos v říjnu rozhodl poslat šestiletého Davida k adopci, k desetiletému Denisovi ztratila Michaláková rodičovská práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám