Hlavní obsah

Poslanec Chvojka si stěžuje na Českého slavíka. Nelíbí se mu ocenění kapely Ortel

• Aktualizováno
Právo, kab

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se bude zabývat stížností poslance a člena volebního výboru Sněmovny Jana Chvojky (ČSSD). Tomu se nelíbí, že se soutěže Český slavík zúčastnila kapela Ortel, kterou pokládá za neonacistickou.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jan Chvojka (ČSSD)

Článek

„Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ napsal Chvojka ve své stížnosti.

„Žádám RRTV, aby tento fakt reflektovala a začala se urychleně tímto evidentním lapsem TV Nova zabývat,“ dodal.

Předseda rady Ivan Krejčí Právu sdělil, že věc nejdříve musí projít analýzou a až poté se stížnost dostane televizní radě na stůl. „Nemohu předjímat, jak to rada vyhodnotí. Stanovisko poskytneme, až stížnost projednáme,“ řekl Právu.

Vyřazení za porušení dobrých mravů

Ortel získal v soutěži Český slavík Mattoni hned dvě ocenění – třetí místo v kategorii „zpěvák roku“ převzal její frontman Tomáš Ortel, druhé místo „skupina roku“ pak dostala celá kapela. Hlasovalo pro ni 27 062 diváků.

Chvojka připomněl, že pravidla soutěže umožňují vyřadit ty, kteří porušují dobré mravy.

Tak koneckonců už soutěž učinila v loňském roce, když vyřadila rappera, který vystupuje pod pseudonymem Řezník. Pořadatelům se nelíbily příliš násilnické texty jeho písní.

O vyřazení kapely Ortel se před vyhlášením spekulovalo. Podle ředitele pořádající agentury Musica Bohemica Jaroslava Těšínského se ale v soutěži nehodnotí to, jakou má kapela pověst nebo kdo jsou její fanoušci. „Buď kapele hlasy přijdou, nebo nepřijdou,” řekl před pár dny Novinkám.

Kapela Ortel ve svých písních často vystupuje proti menšinám. Její texty jsou mnohoznačné a lákají příznivce krajní pravice. V hledáčku má tuto hudební skupinu i policie, která sleduje každý její koncert.

Proti Chvojkovi se v pondělí vyslovil předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský. „Chtěl bych pana poslance upozornit, že v této soutěži hlasují občané. Vypadá to, že ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace a diktovat lidem, co smějí poslouchat a co ne,” komentoval.

Reklama

Související články

Karel Gott si přišel pro Slavíka osobně

Vyhlášení výsledků padesátého ročníku ankety Český slavík Mattoni opět nepřineslo žádné překvapení. Jako vždy získal cenu Karel Gott, tentokrát počtyřicáté....

Výběr článků

Načítám