Hlavní obsah

TOP 09 musí nalézt společný průnik s demokratickou levicí, prohlásil Kalousek

– Praha
Novinky, zpe

Migrační krize nebo nárůst extremismu jsou podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska problémy, ve kterých musí jeho strana najít společný průnik s demokratickou levicí ve Sněmovně. Kalousek to prohlásil v sobotu na sněmu TOP 09, kde si strana volí nové vedení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Praze začal v sobotu volební sjezd TOP 09. Na snímku Miroslav Kalousek.

Článek

Strana chce být podle Kalouska nesmlouvavou opozicí v obhajobě liberálního modelu kapitalismu nebo v obhajobě individuální svobody. Kalousek to řekl v rámci debaty o práci poslaneckého klubu TOP 09, jehož je předsedou.

„Nechceme ale být opozicí za každou cenu. V úkolech, které před námi staví současnost, jako například migrační krize nebo nárůst extremismu, musíme nutně nalézt nějaký společný průnik i s demokratickou levicí,“ míní Kalousek.

O běžencích mluvil ve svém projevu také předseda strany Karel Schwarzenberg. Ten doufá, že TOP 09 se nenechá strhnout k populistickým gestům a uprchlíky dále hájit.

Kalousek v sobotu také uvedl, že nerozumí těm členům vlády, kteří na uprchlickou krizi mění svůj názor ze dne na den. „Některým členům vlády, kteří hovoří každý den něco jiného, jak jim právě vyšel průzkum veřejného mínění, těm nerozumíme,“ řekl.

Narážel tak na páteční prohlášení ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten překvapivě obrátil svůj postoj, když prohlásil, že Česko by se mělo přidat k žalobě kvůli kvótám pro uprchlíky. [celá zpráva]

TOP 09 si během svého víkendového sněmu volí své vedení. Úřadujícího předsedu Schwarzenberga by měl v neděli v čele strany vystřídat právě Kalousek, který nemá protikandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám