Hlavní obsah

Kalousek přebírá žezlo, chce do vedení víc žen

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

TOP 09 si bude o víkendu na sněmu v Praze volit nové vedení. Je nad slunce jasné, že Karla Schwarzenberga (77), který se stahuje do pozadí, vystřídá dosavadní první místopředseda a zakladatel strany Miroslav Kalousek (54).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Nemá protikandidáta. Stejně jako Marek Ženíšek (37), který je jako jediný nominován na prvního místopředsedu.

Na další čtyři místopředsednická místa je tlačenice. Nominace dostalo osm lidí. Budoucí šéf strany by přivítal, aby se do vedení dostalo, co nejvíce političek. Dopředu to ale zatím říkat nechce. „Určitě mám lidi, které podporuji, ale veřejně to řeknu až na sněmu,“ řekl Právu Kalousek.

Schwarzenberg, který by se měl stát čestným předsedou a chce vést pražskou kandidátku do sněmovních voleb, byl sdílnější. „Marek Ženíšek je bezvadný a spousta žen? To by bylo potřebné. Nejsem příznivec kvót, ale ty, které kandidují, jsou schopné a já jsem stoprocentně za nimi,“ řekl Právu.

Nominace dostaly poslankyně Helena Langšádlová (52), Jitka Chalánková (58) a Markéta Adamová (31). „Paní Chalánková pracuje na sto procent, Markéta je mladý politický talent a paní Langšádlová zase umí stranu nazpaměť,“ podpořil je Schwarzenberg.

Když nebude Karel, musíme vzít to, co je
Pavol Lukša, místopředseda TOP 09

I přes podporu obou otců zakladatelů volba nebude jednoznačná. Kalousek nemá stranu tak pevně v rukou, jak to hlavně v Čechách vypadá. Zvláště na severní Moravě z jeho vedení nadšení nejsou.

„Já jsem chtěl, aby vydržel Karel, tomu se ale do toho nechce. A co máme dělat, když Kalousek a Ženíšek kandidují jako jediní? Tak musíme vzít to, co je,“ řekl Právu starosta Čeladné a šedá eminence TOP 09 na Moravě Pavol Lukša (53).

Tomu se podařilo na minulém sněmu zákulisními dohodami znovu dostat do předsednictva, i když o to ani Schwarzenberg, ani Kalousek nestáli. Lukša podle svých slov bude znovu na místopředsedu kandidovat, protože dostal nominace v domácím Moravskoslezském kraji a také ve Zlínském.

Adamová: nejsme jen Antibabiš

Schwarzenberg doufá, že jejich doporučení nakonec zvítězí nad dohodami zákulisních hráčů. „Lidé mohou volit, jak chtějí, ale myslím, že to vyhrajeme,“ řekl odcházející předseda.

Také Langšádlová, která místo v předsednictvu obhajuje, věří, že by se vedení mohlo více obměnit. „Pokud bude vyvážený ženský a mužský prvek, tak to bude dobře. Pohled nás žen má svoje místo,“ řekla Právu.

Novou tváří ve vedení TOP 09 by se mohla stát Adamová, kterou do boje na poslední chvíli nominovala pražská organizace místo Františka Laudáta, který se nominace vzdal, protože se zřejmě stane šéfem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

Adamová chce ukázat, že jejich programem není pouze kritika Andreje Babiše. „Delegátům chci nabídnout větší orientaci na prosazování našeho programu, než je pouze kritické zaujímání stanovisek vůči současné koalici, vládě, jejím členům, a konkrétně Babišovi,“ řekla Právu.

Kromě zahraniční politiky chce ukázat, že TOP 09 dokáže dělat např. dobře i sociální politiku, která je její doménou. „Z dlouhodobějšího hlediska naše sociální politika je vůči lidem solidárnější, protože společnost nezadlužuje,“ uvedla Adamová.

Heger jako protiváha Kalouskovi

O post místopředsedy se uchází ještě místopředseda a exministr zdravotnictví Leoš Heger (67), který čelil velkému tlaku, aby kandidoval i na prvního místopředsedu a dělal se svým příslovečným klidem protiváhu výbušnému Kalouskovi. Nominace ještě dostal šéf ústecké TOP 09 Tomáš Tesař (52) a liberecký poslanec Václav Horáček (59).

Kromě voleb se bude na sněmu diskutovat o programu, krajských kandidátkách ale určitě i jejich postoji k utečenecké vlně. Zatím v této diskusi udával tón hlavně Schwarzenberg, který je vůči běžencům smířlivý. Ale u některých takový názor budí rozpaky.

„Někdo migrantům zapomněl říct, že se musí v Evropě pracovat a na to oni nejsou zvyklí,“ napsal Lukša na svůj web.

Schwarzenberg si ale myslí, že nic měnit není třeba. „Nezapomínejte, že neodcházím, ale zůstávám a budu mít na starosti zahraniční politiku a lidská práva a v tom stanovisko měnit nebudeme,“ reagoval.

Reklama

Související články

Schwarzenberg už nebude šéfem TOP 09

Karel Schwarzenberg už nebude v listopadu kandidovat na předsedu TOP 09. Podle informací Práva to oznámil v pondělí stranickým kolegům v Českém Krumlově na...

Do Kalouskova týmu je tlačenice

Poslední listopadový víkend proběhne v pražském hotelu Don Giovanni volební sněm TOP 09. Jediným kandidátem na křeslo po šéfovi Karlu Schwarzenbergovi je první...

Výběr článků

Načítám