Hlavní obsah

Poslanci řešili pořad schůze Sněmovny čtyři a půl hodiny, blokovali EET

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zákonodárci se měli na pátečním jednání dolní komory zabývat zákonem o elektronické evidenci tržeb (EET). Pravicová opozice, která chce přijetí zákona zabránit, už od začátku pátečního jednání začala s obstrukcemi. Opoziční poslanci od devíti ráno až do konce schůze navrhovali změny v pořadu schůze a ke schvalování zákonů se tak vůbec nedostali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky. Snímek z 10. července 2015

Článek

Schůze byla nakonec odpoledne přerušena do úterý 8. prosince.

„Doporučuji všem sledovat dnešní demokratickou debatu ve Sněmovně. Někdo popcorn?” vtipkoval dopoledne na Twitteru ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě pro něj je elektronická evidence tržeb zásadním zákonem.

Novinkám řekl, že pravicová opozice podle něj proti EET nemá žádné argumenty, a proto dělá trapné obstrukce formou návrhu zařazení nových bodů na páteční program Sněmovny, aby se EET vůbec neprojednalo.

Opozice podle něj brání, aby kraje, obce, města a rozpočet dostaly dodatečné výnosy z daní. „Odpor proti EET znamená podporu podvodníkům, kteří všechny občany okrádají na daních. Výnos z EET se předpokládá v dlouhodobém horizontu až 18 miliard ročně,“ uvedl.

Na tiskové konferenci Babiš prohlásil, že hnutí ANO bude prosazovat, aby byl zákon o EET schválen dříve než rozpočet. „Je to pro mě stejně důležité jako rozpočet,” sdělil ministr financí. ANO chce nakonec kvůli EET mimořádnou schůzi Sněmovny.

Řečnili poslanci s přednostním právem

S přednostním právem v pátek ráno vystoupil předseda ODS Petr Fiala a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Po něm si vzal slovo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

K řečnickému pultu si potom s přednostním právem stoupl Marek Černoch z Úsvitu – Národní koalice. Po něm začali na plénu vystupovat další opoziční poslanci.

Pravicová opozice proti EET brojí dlouhodobě. Kalousek už dříve varoval, že jeho strana je připravena zákon blokovat i několik let.

Zavádění EET
Vláda chce pomocí elektronické evidence tržeb bojovat proti šedé ekonomice. Zavedení EET by mělo mít čtyři fáze. Nejprve by se mělo týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by měli tržby evidovat maloobchodníci. Následovat by měla roční pauza, během které by se vyhodnotilo fungování systému. Po této době budou na řadě zbývající podnikatelé, po dalších třech měsících řemeslníci. Ti by tedy tržby museli evidovat až 25 měsíců od účinnosti zákona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám