Hlavní obsah

Kvůli strachu z terorismu školy ruší zájezdy, rodiče děti odhlašují

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Kvůli strachu z terorismu, který vládne po celé západní Evropě, se rozhodlo vedení Matičního gymnázia v Ostravě zrušit plánovaný zájezd studentů do předvánoční Vídně. Ohroženy jsou i chystané studijní pobyty v zahraničí, které škola pravidelně pořádá.

Foto: HERWIG PRAMMER , Reuters

Školy ruší například zájezdy na vánoční trhy do Vídně

Článek

Podobná ostražitost vládne i v některých dalších vzdělávacích institucích, i když některé školy považují tyto obavy za přehnané a do Vídně v nejbližších dnech se studenty pojedou.

Gymnázium Matiční v Ostravě pořádá zájezdy na vánoční trhy do různých evropských metropolí každoročně. Organizuje i studijní pobyty v různých Evropských zemích včetně Francie, Španělska nebo Německa. S tím vším teď nejspíš bude podle slov ředitele konec.

„Zatím jsme to celé definitivně neuzavřeli a poradu na toto téma máme až příští týden. Jsme ale rozhodnuti, že minimálně na vánoční trhy do Vídně, kam jsme se chystali letos, nepojedeme. A opravdu začínáme uvažovat o tom, že zrušíme zahraniční studijní pobyty plánované na druhé pololetí,“ řekl ředitel školy Ladislav Vasevič.

K tomuto názoru dospělo vedení školy i na základě signálů ze strany rodičů. „Telefonují, ptají se a zároveň nás v zásadě informují, že by své děti pravděpodobně nepustili,“ dodal ředitel.

Politici svými výroky tvoří lidský štít z občanů, kteří se mají hrdinně postavit bez zbraní v ruce proti ozbrojeným teroristům

Zcela rozhořčen je ze slov některých evropských politiků, kteří varují před propadáním strachu, protože to je podle těchto politiků přesně ten stav, kterého chtějí teroristé dosáhnout. Odmítá, že by podlehnutí strachu ze zla bylo špatným příkladem pro děti.

„My máme zodpovědnost za děti, a proto se nemůžeme zachovat jinak. Lidský život a obzvlášť život dítěte je tak zásadní hodnota, že jakákoli vyjádření politiků jsou přinejmenším neseriózní. Zvlášť proto, že právě tito politici nesou na současné situaci jasný podíl viny a teď si některými svými výroky tvoří lidský štít z občanů, kteří se mají hrdinně postavit bez zbraní v ruce proti ozbrojeným teroristům,“ nebere si servítky ředitel Gymnázia Matiční.

Podobná ostražitost vládne i v některých dalších školách v Moravskoslezském kraji. K rozhodnutí že letos studenti na vánoční trhy do zahraničí nepojedou, dospěli například na Gymnáziu a Střední odborné škole v Novém Jičíně, kde byli loni studenti na vánočních trzích ve Vídni.

Stát se může kdykoli cokoli, na jakémkoli školním výletě. To bychom pak nemohli jezdit nikam

„Jeden z kolegů se právě teď vrátil z Německa a přišel s nabídkou, že bychom mohli studenty v rámci výuky německého jazyka vzít na jeden den do předvánočního Berlína, aby si mohli promluvit německy. Nakonec jsme se ale rozhodli, že nepojedeme a současná situace v Evropě je jedním z důvodů. Nechceme cokoli riskovat, zvlášť teď před Vánoci. Není to ale samozřejmě nic, co by nějakým zásadním způsobem narušilo provoz školy,“ řekl ředitel školy Zbyněk Kubičík.

Naopak některé školy do Vídně pojedou. „Jedeme už příští týden. Samozřejmě že jsme to s paní ředitelkou probírali, ale nakonec jsme tomu dali zelenou, přestože někteří rodiče nám pár dětí odhlásili z obavy, že by se mohlo něco stát. Definitivní schůzku plánujeme až na pátek, ale pokud se nám nezačnou odhlašovat další děti, tak pojedeme,“ řekl zástupce ředitele Obchodní akademie Ostrava-Mariánské Hory Viktor Csölle.

Riziko není podle jeho názoru tak vysoké, aby se zájezd rušil. „Bereme to tak, že stát se může kdykoli cokoli, na jakémkoli školním výletě. To bychom pak nemohli jezdit nikam,“ dodal.

Pravidelnou Vídeň zrušili

Zájezdy ruší také další školy. Například studenti gymnázia v Bučovicích v Jihomoravském kraji se nepodívají do Bruselu, kde panují mimořádná bezpečnostní opatření. Místo toho pojedou do Cách.

Vídeňské trhy vynechá i vyškovské gymnázium.

„Výlet do Vídně v předvánočním čase pořádáme pravidelně. Letos jsem se v rámci bezpečnosti rozhodl, že exkurzi přesunu a letos se neuskuteční,“ uvedl pro Vyškovský deník ředitel školy Václav Klement.

Obchodní akademie v Karlových Varech zase například zrušila týdenní zájezd deseti žáků do Paříže. Vedení školy uvažuje i o tom, zda poslat žáky do Berlína.

Školy dále ruší zájezdy například do Anglie, Německa a Švýcarska. Znojemská základní škola zájezdy neruší, z výletu do Vídně se odhlašovali pouze jednotlivci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám