Hlavní obsah

Poslanci navrhli přesunout v rozpočtu přes 44 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonodárci ve středu poslali do závěrečného čtení návrh státního rozpočtu pro příští rok. Během druhého kola projednávání navrhli přesuny v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze navrhují přidat na bezpečnostní opatření jako ochranu hranic nebo na armádu. Víc peněz by mělo jít také do školství nebo na sociální záležitosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Poslanci měli ve druhém čtení možnost navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Celkové příjmy, výdaje a výši schodku už měnit nemohli.

Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 70 miliard. Výdaje budou ve výši 1,251 biliónu, příjmy by měly dosáhnout 1,181 biliónu korun.

„Problém je v tom, že poslanci sice mají návrhy, ale ty stávající možnosti rozpočtu nejsou ani využívány. My máme každý rok nespotřebované výdaje. Tento rok máme rozpočet 100 miliard a vypadá to, že 30 nevyčerpáme,” komentoval ministr financí Andrej Babiš.

Úspory v rozpočtu

S nejvyšším přesunem peněz ve středu přišla opoziční ODS. Ze zhruba 30 položek chce odebrat celkem asi 24 miliard korun a přesunout je do vládní rozpočtové rezervy. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury tak chce ukázat, kde je možné najít v rozpočtu úspory. Současně tím prý dává tyto peníze k dispozici vládě, protože s rezervou může nakládat právě vláda.

Stanjura také znovu zkritizoval výši schodku.

„Rozpočet má rekordní příjmy, ale bohužel také rekordní výdaje. Je to věc, která není akceptovatelná. Položme si otázku: Kdy budeme schopni splácet dluh? V době ekonomického růstu nebo ekonomické stagnace?” ptal se ve Sněmovně.

Vyšší výdaje pro obranu

Debata se vedla ohledně návrhu Ivana Gabala (KDU-ČSL), který chce zvýšit výdaje ministerstva obrany o 2,28 miliardy korun, které by sloužily na rozvoj armády. Peníze chtěl vzít z vládní rozpočtové rezervy. Argumentoval tím, že resort obrany fungoval v minulých letech „jako bankomat”, a vyzval poslance, aby se chovali k obraně země odpovědně.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) ho ale upozornil, že o jeho návrhu není možné hlasovat, protože podle zákona není možné snížit rozpočtovou rezervu pod stanovenou úroveň. Podobně se vyjádřil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a doporučil, aby zastánci tohoto návrhu hledali zdroj peněz v jiné položce.

Doporučil například položku neinvestiční dotace podnikatelským subjektům a komentoval tak, že ministr Babiš by měl méně peněz na svoje podnikání, ale stát by měl víc peněz na obranu. Kalousek již dřív řekl, že uvedená položka slouží k podpoře Babišova Agrofertu.

Poslanci TOP 09 proto předložili obdobný návrh, který obraně rovněž přidává stejnou částku. Chtějí ji ale vzít z rozpočtu ministerstva zemědělství právě z kapitoly podpora agropotravinářského komplexu. S dalším obdobným návrhem přišli poslanci ODS. Peníze chtějí vzít například z podpory exportu nebo podpory stavebního spoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám