Hlavní obsah

Matěj aktivně sportoval, nyní se pere se zákeřnou nemocí

Právo, koc
Chomutov

Chomutovská radnice ve spolupráci se studentským parlamentem vyhlásila sbírku pro nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa, který se léčí na onkologickém oddělení nemocnice v Praze-Motole.

Foto: Archiv rodiny

Radnice Chomutova vyhlásila pro nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa sbírku.

Článek

Matěj závodně plaval, bavila ho horská cyklistika, hrál florbal. Aktivně sportoval do okamžiku, než mu lékaři letos v lednu diagnostikovali zákeřnou nemoc. Od té doby podstoupil náročnou a dlouhou chemoterapeutickou léčbu.

Následovala radioterapie. Na sport, školu a kamarády musel zapomenout, s rouškou přes ústa tráví nyní většinu času doma.

„Matěj má po sérii chemoterapií a radioterapií oslabený imunitní systém a snížený obsah destiček i krvinek v krvi. Z toho důvodu je dost unavený, a tak tráví nejvíc času odpočinkem a spánkem. Učení věnuje spolu s maminkou zhruba dvě až tři hodiny denně, místo tělocviku chodíme na krátké procházky s pejskem, pokud to počasí dovolí. Zbytek volného času tráví sledováním televizních dokumentárních pořadů o přírodě a pročítáním pohledů se vzkazy, které mu posílají lidé z celé republiky a mnoha zemí světa, kterých už mu přišlo neuvěřitelných 1600. Večer tráví zhruba hodinku chatováním se svými kamarády na Facebooku nebo hraním her,“ řekl Právu Matějův otec Miroslav Volf.

Foto: Archiv rodiny

Dvanáctiletý Matěj na mistrovství Evropy tahačů v Mostě

Podstatná část léčby v Motole byla ukončena. „Kromě následné takzvané udržovací léčby nám další možnost léčby nabídnuta nebyla,“ posteskl si Matějův otec, který tak pro syna začal hledat možnosti další léčby v zahraničí.

Naději v podobě alternativní terapie našli na soukromé klinice v Německu.

„Léčba formou takzvané biologické chemoterapie spočívá ve velkém zvýšení vitamínu B17 v těle a následném pravidelném podávání enzymu po dobu šesti týdnů. V případě úspěchu a po dokončení této léčby bude Matěj brát po nějakou dobu další potřebné léky,“ přiblížil pan Volf průběh terapie.

Pokud nenastanou u Matěje komplikace, mohla by být léčba zahájena už v lednu. Pojišťovny ji ale nehradí. Stojí 11 tisíc eur – bez nákladů za ubytování pro chlapce a jeho doprovod. Rodina doufá, že se jí podaří Matějovi nákladnou léčbu uhradit právě s pomocí finanční sbírky.

Chomutovská radnice založila na pomoc Matějovi transparentní bankovní účet 16060227/0100 a nechala do městských organizací umístit zapečetěné pokladničky s informačním letáčkem, aby případní dárci věděli, na co přispívají.

Foto:

„Vybrané peníze budou použity výhradně na nákladnou léčbu v zahraničí. Sbírka je konána prostřednictvím škol a školských a předškolních zařízení. Přispět je možné rovněž do pokladniček na magistrátu, staré radnici a ve vybraných sportovních zařízeních a školách,“ informoval Právo mluvčí města Jan Rödling s tím, že sbírka potrvá do konce prosince.

Rodina předem děkuje všem dárcům s vírou, že i s jejich přispěním se Matěj zcela vyléčí a bude se moci vrátit ke svým sportům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám