Hlavní obsah

Konvička to nemůže ustát, tvrdí advokát Ortman

Právo, Karolina Brožová

Advokát Jaroslav Ortman v rozhovoru pro Právo popsal situaci šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Ten je obviněn z podněcování k nenávisti. Řekl, že Konvička situaci nemůže ustát, pokud se hodlá hájit slovy, že výroky vyzývající ke smrti muslimů myslel v nadsázce.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Ortman

Článek

Policie obvinila Martina Konvičku z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. K tomu mělo docházet na Facebooku v letech 2011–14. Proč přišlo obvinění podle vás až teď?

Policie si to asi dosud ověřovala a chtěla mít jistotu. Jestli pan Konvička řekl, že by muslimy namlel do masokostní moučky a ty ostatní by zavřel do koncentračních táborů, tak naplnil skutkovou podstatu paragrafu 356 trestního zákoníku, to je podněcování k nenávisti pro etnickou skupinu nebo rasu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je tam kvalifikovaný odstavec tři, že to spáchal na počítačové síti. V trestním zákoníku je napsáno, že pokud tak člověk činí veřejně v televizi, rozhlase nebo na počítačové síti, tak je sazba až tři roky odnětí svobody.

Jaká je nejnižší sazba?

Šest měsíců odnětí svobody. Potrestán může být však i výkonem obecně prospěšných prací nebo peněžitě. Teoreticky by mohlo být trestní stíhání podmíněně zastaveno, ale to by se musel pan Konvička omluvit a všechno odvolat, co řekl. Já se obávám, že to neudělá.

Co napsal Konvička na Facebooku
V komentářích muslimům vyhrožoval například koncentračními tábory i fyzickou likvidací. Před více než rokem na Facebook napsal: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“

V jaké výši se pohybuje peněžitý trest?

Rozhodně je to citelná ztráta, pohybuje se v řádu desítek tisíc korun.

Konvička tvrdí, že soud vyhraje, že výroků se dopustil v ostré diskusi a nemyslel je vážně. Prý hovořil stejně jako fotbaloví fanoušci, když vyhrožují soupeři. Je to podle vás možné takto obhajovat?

To bude zoufalá obhajoba. Člověk, který chce do politiky, který vystupuje na Albertově a chce být poslancem nebo senátorem, by se takto vyjadřovat neměl. Je to neuvěřitelné. Není možné říkat, že je to v nadsázce či žertu. Jsou věci, o kterých se nežertuje. Lidský život je nenahraditelný a je jedno, zda jsme bílí, žlutí nebo černí. Takto hovořit o lidské rase je nepřijatelné a nemůže to ustát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Jsou podle vás trestně stíhatelní i příznivci Národní demokracie, kteří na demonstracích mávali šibenicemi?

To není normální. To je na přestupky. I toto mělo být postiženo, společnost to rozděluje ve vztahu k nějaké rase.

Anketa

Měl by být Martin Konvička souzený za podněcování k nenávisti vůči skupině osob?
Ano
30,6 %
Ne
69,4 %
Celkem hlasovalo 9614 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám