Hlavní obsah

Pojišťovny budou nakonec za krachy cestovek ručit jen ve sjednané výši

Praha
Aktualizováno

Nároky klientů při úpadku cestovky budou hradit pojišťovny jen ve sjednané výši. Sněmovna v úterý podpořila senátní úpravu k novele o cestovním ruchu. Původní návrh počítal tím, že nároky klientů budou při krachu CK plnit pojišťovny v plné výši bez ohledu na to, na jakou sumu byla cestovka pojištěná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlevo ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s poslancem Pavlem Blažkem (ODS) při jednání Sněmovny

Článek

To přitom odmítaly samy pojišťovny, některé už dokonce začaly vypovídat smlouvy. Kdyby zákon prošel v původním znění, mohlo by to podle prohlášení CK vést až k žalobám na stát o náhradu škody či k jejich odchodu do zahraničí. [celá zpráva]

Pojišťovny by podle nově přijaté úpravy měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cestovní kanceláře budou muset během trvání pojištění udržovat limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám