Hlavní obsah

V Praze už uklidili 600 tun listí. Kde končí?

Novinky, mak
Praha

Sezóna sběru listí je u konce. Pracovníci Pražských služeb se úklidu naplno věnovali denně od konce října. Na jeden z letos zřejmě posledních sběrů listí vyjel i štáb Novinek. Členové úklidové čety byli dokonce tak vstřícní, že nám část své práce přenechali. A my jsme si vyzkoušeli, jestli je úklid tak jednoduchý, jak vypadá.

Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži práci pracovníků Pražských služeb při úklidu listíVideo: Novinky

 
Článek

Úklid listí se odvíjí od počasí. Začíná se na konci října, případně začátkem listopadu, obecně tedy s příchodem prvních mrazíků. Silnice i chodníky se uklízejí denně, podle potřeby. O lokalitách rozhoduje Technická správa komunikací. Za období úklidu, tedy od konce října a celý listopad, bylo nasbíráno přibližně 600 tun listí.

Na tuto práci jsou denně nasazeny stovky zaměstnanců a desítka brigádníků. Se sympaticky vyhlížející četou jsme vyrazili po okolí Prahy 2. Ke své práci využívají až sto kusů techniky různých typů a určení, především motorové fukary a elektrické vysavače, ale i modernější velké samosběrné vozy, a to i s pohonem na zemní plyn.

Denně 15 tun

Právě takzvaný fukar, kterým se odfoukává listí z trávy na chodník, mi dal nejvíce zabrat. Spouštím přístroj, síla vzduchu vycházejícího z tlusté hadice je neskutečná, vrávorám, dělám nepřirozené pohyby.

Úklid listí většinou komplikuje vítr a zaparkovaná vozidla. Navíc jsem si ověřila, že ušlapané listí šlo fukarem odstranit jen ztěžka. Nejvíce je ho ve vilových čtvrtích, na Ořechovce, Hanspaulce, v Hostivaři, ale také na sídlištích. V průměru denně pracovníci sesbírají až 15 tun.

Z tohoto množství pak přibližně 60 % putuje do kompostárny a 40 % do malešické spalovny k energetickému využití. Záleží také na míře znečištění ostatním odpadem sebraným zároveň s listím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám