Hlavní obsah

Volit by se mělo pomocí dopisů, navrhuje TOP 09

Novinky, zpe
Praha

Možnost hlasovat v některých volbách pomocí dopisů navrhne na úterním jednání Sněmovny poslanec a místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek. Novela volebního zákona by podle něj měla usnadnit volby hlavně Čechům v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku vepředu Marek Ženíšek, v pozadí Karel Schwarzenberg, Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek

Článek

Takzvaná korespondenční volba by měla posloužit jako nástroj, jak v budoucnu docílit elektronických voleb. „Revoluční zavedení elektronických voleb by mohlo vést k neúspěchu. Jednodušší a bezpečnější je zavádět distanční volby postupně,“ míní poslanec.

Češi by pomocí dopisů měli nejprve hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a také v prvním kole prezidentské volby. Důvodem, proč by se nejdříve jednalo o tyto volby, jsou obavy z možného kupčení s hlasy. Ve výše zmíněných volbách by podle Ženíška případné zneužití nemělo hrát roli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tisíce kilometrů k volební urně

Samotná volba by probíhala tak, že voliči by nejprve museli požádat o zaslání hlasovacích lístků buď osobně nebo písemně s úředně ověřeným podpisem či přes datovou schránku.

Vyplněný hlasovací lístek by potom zaslali obecnímu nebo zastupitelskému úřadu.

Zatím není jasné, zda by pomocí pošty měli hlasovat všichni občané ČR, nebo jenom ti v zahraničí. Ženíšek by byl pro první variantu, ale zároveň připouští, že by ze začátku mohla platit jen „minimalistická varianta“ pro krajany, kterých je v cizině přes čtvrt miliónu.

„Nejen v USA či Kanadě, ale i v sousedním Německu je obtížné dostat se k volebním urnám na české ambasády, které jsou vzdáleny i tisíce kilometrů. Je něco špatně, když v době, kdy tisíce Čechů cestují, studují a pracují ve světě, v době moderních technologií mají problém využít své právo a volit,“ vysvětlil Ženíšek.

Poštou volí Slováci i Němci

Korespondenční volba by se měla podle poslance poprvé uskutečnit za dva roky při sněmovních volbách. Záleží to však na tom, jak rychle budou zákonodárci postupovat, návrh musí nejdříve posoudit vláda. Pokud se novelou nezačnou zabývat od začátku příštího roku, zřejmě ji schválit nestihnou.

Pomocí pošty volí v současnosti 24 zemí Evropské unie, mezi nimi také například Slovensko, Německo i Rakousko.

Anketa

Podporujete zavedení korespondeční volby?
Ano
7,8 %
Ne
92,2 %
Celkem hlasovalo 935 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám