Hlavní obsah

Nečasová si prohlédne zabavené kabelky, expremiér studuje spis

Právo, Radim Vaculík

V polovině listopadu začalo podle informací Práva seznamování obviněných s uzavřeným vyšetřovacím spisem v další z větví tzv. kauzy Nagyová. Tentokrát se týká obou současných manželů Nečasových, tedy bývalého premiéra Petra a jeho někdejší šéfky kabinetu a nynější manželky Jany (dříve Nagyové).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem.

Článek

A právě tato další větev vyvolala kvůli údajné korupci případu fakticky jeden z největších skandálů v české politice a vedla až k předloňskému pádu Nečasovy vlády.

Olomoučtí vrchní žalobci viní manžele a s nimi i bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka, že na podzim 2012 dohodli s trojicí tehdejších poslanců ODS Ivanem Fuksou, Markem Šnajdrem a Petrem Tluchořem jejich rezignaci na poslanecký mandát výměnou za trafiky v podobě vysokých postů ve státem řízených společnostech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V kauze byli z korupce původně obviněni i zmiňovaní tři exposlanci, ale jejich stíhání následně zatrhl kontroverzním rozhodnutím Nejvyšším soud. V případě Nečase to ale neučinil, protože ho žalobci obvinili až poté, kdy už nebyl premiérem. Nyní mu hrozí až šest let za mřížemi.

Na studium spisu mají tři týdny

„Seznamování obviněných se spisem již zhruba týden běží,“ řekl Právu vyšetřující žalobce Rostislav Bajgar z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Dostali na to lhůtu tří týdnů, takže do čtrnácti dnů by to mělo skončit,“ dodal Bajger.

„Dostali na to lhůtu tří týdnů, takže do čtrnácti dnů by to mělo skončit,“ dodal Bajger. Na policejní služebnu už podle zjištění redakce zamířil číst spis bývalý šéf ODS Nečas.

„Byli jsme tam spolu hned zkraje, někdy kolem 11. či 12. listopadu, posléze jsem šel do spisu sám. Oni se domnívají, že bychom to mohli do konce listopadu stihnout, ale teď si netroufnu říci, zda se to dá zvládnout, protože spis obsahuje přes deset tisíc stran,“ uvedl v pátek jeden z Nečasových obhájců Josef Lžičař.

Na policii ale zatím na rozdíl od svého manžela dosud nedorazila Jana Nečasová. Podle jejího advokáta Eduarda Bruny se dohodli na tom, že místo aby rozsáhlý spis studovali na služebně, nechají ho okopírovat a budou ho pročítat společně v kanceláři.

Nečasovou však čeká náročnější seznamování s dokumenty shromážděnými policií než jejího manžela, protože kromě korupční části se jí samostatně týká již rovněž skončená boční větev případu, a to údajné krácení daní za luxusní dary. Žalobci obě tyto části spojili dohromady a míní společně poslat po skončení seznamování k soudu.

Zabavené věci přivezou na služebnu

Nečasová podle nich obdržela v době svého působení jako šéfka kabinetu premiéra od různých dárců včetně významných podnikatelů luxusní kabelky, oblečení, obuv, ale i šperky či hodinky, které však následně neuvedla v daňovém přiznání, a tudíž za ně neodvedla daň.

Šlo o více než třicet různých darů v celkové hodnotě přes deset miliónů korun, které dostala v letech 2012 a 2013. Nejdražší byl perlový náhrdelník Cartier za více než 1,2 miliónu korun.

Stát tak podle obvinění připravila na daních o 736 tisíc korun, za což jí hrozí až osmiletý trest. Státní zástupci ji chtěli kvůli darům původně obvinit rovněž z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů.

Advokát Bruna připustil, že jeho klientka přece jen na policejní služebnu v nejbližších dnech zamíří, ale nikoli kvůli studování spisu, nýbrž na kontrolu zabavených luxusních věcí.

„Půjde tam možná někdy příští týden, až budou ukazovat ty dárky, aby si ještě jednou prohlédla, jestli jsou všechno ony. Řekli nám, že je přivezou zapečetěné v nějakém kufru a určí předem den, kdy se na ně můžeme přijít podívat,“ nastínil už v pátek plány na nynější týden Bruna.

Reklama

Výběr článků

Načítám