Hlavní obsah

Starostové demonstrovali s gumovými i plyšovými medvídky proti rozdělování dotací

Právo, Radek Plavecký

Proti nespravedlivému rozdělování dotací demonstrovali v pondělí po poledni starostové středočeských obcí. Sešlo se jich kolem padesáti. Místem protestu bylo sídlo Středočeského kraje v Praze na Smíchově. Systém přidělování dotací a jeho netransparentnost či klientelismus dlouhodobě kritizuje opozice i Sdružení místních samospráv (SMS).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Symbolem protestu bylo pomyslné porcování medvěda, které se každoročně děje ve Sněmovně a podle starostů i v regionech.

Článek

Symbolem happeningu byli gumoví medvídci, které protestující rozdávali, někteří drželi plyšové medvědy v ruce. Ti měli symbolizovat takzvané porcování medvěda známé ze Sněmovny, během něhož poslanci rozdělují státní peníze primárně do svých regionů bez nějaké koncepce jen na vybrané projekty a pro vybrané organizace. Na úrovni kraje se podle starostů děje totéž, i když v menším.

„Některé obce a organizace jsou Středočeským krajem systematicky protežovány, někteří žadatelé nemají šanci uspět ani několik let po sobě, systém rozdělování dotací vede k přípravě tisíců zbytečných projektových žádostí a je následně administrativně náročný i pro samotný aparát hejtmanství,“ uvedl předseda středočeské organizace SMS, starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada (nez.) a přidávají se k němu i další starostové.

Protežují vlastní starosty, tvrdí kritici

„Není normální, aby si stovky miliónů krajských peněz rozdělilo pár obcí spojených s vládnoucí ČSSD a KSČM. V kraji je 1142 obcí, pouze v jedné dvacetině z nich vládne ČSSD nebo KSČM. Když se jedná o přísun peněz z krajského rozpočtu, je to zcela opačně. Osm nejúspěšnějších si rozdělilo za posledních pět let 300 miliónů korun a všichni (starostové; pozn. red.) jsou z ČSSD nebo KSČM. To není náhoda. To je důkaz klientelismu,“ tvrdil opoziční zastupitel středočeský předseda hnutí STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Protest proti způsobu udělování krajských dotací u sídla Středočeského kraje v Praze.

Starostové se přidali k SMS, které chce systém přerozdělování peněz změnit. Podle návrhu sdružení by se měly dotace přidělovat jen obcím s méně než pěti tisíci obyvateli, které mají menší příjmy od státu z daní. Každá obec by si měla vytvořit takzvanou dotační obálku a připravit projekty na delší období. Do obálky by pak obec dostala peníze podle počtu obyvatel.

Vedení kraje, kde vládne koalice ČSSD a KSČM, kritiku opozice dlouhodobě odmítá. Nejvíce dotací prý směřuje do obcí, kde jsou nezávislí starostové, jichž je také nejvíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám