Hlavní obsah

Námraza i sníh na silnicích. Řidiči by měli být v několika krajích opatrní

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Na západě Čech či v horských oblastech Libereckého kraje komplikuje dopravu čerstvý sníh. Řidiči by se měli mít na pozoru rovněž ve Středočeském či Zlínském kraji, kde se objevuje ledovka. Plyne to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda na zledovatělé silnici v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V Karlovarském kraji v noci na pondělí napadlo několik centimetrů sněhu, který kvůli nízkým teplotám zůstává na silnicích i v nižších polohách.

V regionu se stalo už několik dopravních nehod, většinou bez zranění, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové přeháňky jsou v kraji od nedělního odpoledne. V noci opět sněžilo. Policisté od rána zasahují u nehod v Damicích, Březové u Sokolova nebo u Merklína.

Podle údajů silničářů jsou silnice se zbytky rozbředlého sněhu sjízdné s opatrností. V horských oblastech okolo Božího Daru jsou silnice pod sněhem, ve vyjetých pruzích se ale jezdí i na páteřní silnici R6.

Bez nehody se neobešel ani ranní provoz na silnici v Plzni-Černicích. Na zledovatělém sjezdu z dálničního mostu havarovalo několik aut, místo je obtížně průjezdné.

Sníh na horských silnicích Liberecka

Ve vyšších polohách Libereckého kraje je na silnicích nižších tříd sníh, zbytky sněhu jsou i na hlavním tahu z Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Teploty v kraji byly ráno mírně pod nulou, vyplývá z pondělních informací od silničářů a meteorologů.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších. Poprašek sněhu je na silnici 35 z Bílého Kostela k Hrádku nad Nisou na Liberecku. Před náledím varují silničáři na silnici 13, která vede z Liberce do Frýdlantu.

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři také na Českolipsku, kde jsou silnice po chemickém ošetření mokré.

Policie zatím nemá hlášeny žádné nehody, teploty se ráno pohybují od minus jednoho do minus čtyř stupňů Celsia. Pod bodem mrazu by měly zůstat i přes den, kdy má být oblačno až zataženo s občasným sněžením. Na horách budou srážky pravděpodobně četnější.

Ve Středočeském kraji je nejvážnější situace u Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku, kde vytrvale sněžilo asi hodinu. „Napadly zhruba tři centimetry, takže tam vyjely sypače s pluhy,” uvedl dispečer silničářů. Ledovka je místy na Sedlčansku.

Opatrně v Jihočeském kraji

Téměř všechny silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Nejhorší je situace na Prachaticku a Písecku, kde od pondělního rána sněží. Teploty v regionu se v ranních hodinách pohybovaly lehce pod bodem mrazu. Vyplývá to z údajů dispečinku jihočeských údržbářů silnic.

Sněhové přeháňky se objevují rovněž na některých úsecích dálnice D3 na Táborsku. Ale vozovka by tam měla být holá a mokrá. Řidiči musejí být velmi opatrní rovněž při jízdě po silnicích na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku.

Sněhové přeháňky mohou být podle předpovědi meteorologů v pondělí v kraji kdekoli. Teploty se budou pohybovat kolem nuly a ve vyšších polohách by mělo celý den lehce mrznout.

Silnice ve vyšších polohách a na mostech Kroměřížska mohou ráno namrzat. Viditelnost na některých silnicích ve Zlínském kraji snižuje mlha.

Anketa

Máte už přezuto na zimní pneumatiky?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7860 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám