Hlavní obsah

Sníh pokryl vrcholy českých hor

České hory pokryl sníh. V noci na sobotu napadl v Krušných a Orlických horách i v Krkonoších. Na silnice vyjeli silničáři.

Foto: Václav Pancer, ČTK

V nejvyšších polohách Šumavy hustě sněžilo. Na snímku je Filipova Huť.

Článek

V nejvyšších polohách Orlických hor ležela po ránu na silnicích slabá vrstva sněhu, stejně jako v Krušných horách. Na Labské boudě v Krkonoších podle Českého rozhlasu ráno ležely dvě desítky centimetrů sněhu.

Chladné počasí slibuje, že by sníh mohl vydržet. Například na Božím Daru klesly teploty pod minus dva stupně a meteorologové v sobotu uvedli, že v následujícím týdnu očekávají teplotně podprůměrné počasí.

V pátek večer sněžilo i v nejvyšších polohách na Šumavě, starosta Kvildy Václav Vostradovský řekl, že napadla zhruba dvoucentimetrová vrstva. Na Klínovci napadlo až kolem pěti centimetrů sněhu.

Vyjížděli silničáři

V noci kvůli sněhu vyjeli i silničáři. „Sníh zůstával na silnicích asi od 900 metrů nad mořem a výše. Vyjížděli jsme v okolí Božího Daru, Abertam, Potůčků, ale i Mariánskolázeňsku a Bochovsku," uvedl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Vrstva čerstvého sněhu dosahovala v sobotu ráno na Rychnovsku a Náchodsku až tří centimetrů. Silničáři ji většinou neodklízeli, pouze prováděli údržbu vozovky. Varovali také, že kvůli nízkým teplotám mohou silnice na východě Čech namrzat.

Nejde o první sníh letošní zimy. Poprvé potrápily sněhové přeháňky řidiče 14. října. Těžký a mokrý sníh tehdy na mnoha místech v kraji komplikoval dopravu. Odborníci předpověděli, že bude sněžení pokračovat i v sobotu.

Anketa

Chystáte se ještě letos na lyže?
Ano
16 %
Ne
84 %
Celkem hlasovalo 589 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám