Hlavní obsah

Kleslová jde pryč, její prodloužená ruka se drží

Právo, Karolina Brožová
Praha

Šéf klubu zastupitelů hnutí ANO Michal Hašek (51) je jednou z nejtajemnějších postav pražské politické scény. Nerad veřejně mluví o sobě a vypáčit z něj širší vyjádření k politickým záležitostem také není snadné. Přitom šéfuje největšímu klubu na pražské radnici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf pražských zastupitelů ANO Michal Hašek

Článek

Drží se, i když se do něj strefoval sám šéf hnutí ANO Andrej Babiš a klubu hrozí, že se ocitne v opozici. Přežije však přemety magistrátní politiky?

Hašek, jenž v roce 2012 spoluzakládal hnutí ANO v Praze, vděčí za svou roli donedávna nejvlivnější pražské političce babišovců, vrstevnici Radmile Kleslové (52). „Hašek je ke Kleslové velmi loajální. Nikdo to nechápe a netuší proč,“ řekl Právu zdroj blízký pražským špičkám strany.

Dokud Kleslová fungovala jako Babišova pravá ruka, bylo toto spojenectví Haška a bývalé předsedkyně pražské organizace výhodné i pro vedení ANO. Po vynucené rezignaci Kleslové však Babiš žádal, aby v čele zastupitelů skončil i Hašek. Neuspěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO)

Nástupcem Haška měl být zastupitel Karel Grabein Procházka, který minulý týden „povýšil“ na místopředsedu nového šéfa pražského ANO Martina Stropnického.

Jenže rozkol v pražské koalici všechny zákulisní plány změnil. „Když Haška odvoláme, může se štípnout celý klub,“ vyslovil pro Právo obavy zdroj blízký vedení pražské organizace. „Klub je totiž rozdělen a jeho větší část je stále spíše na straně dua Hašek–Kleslová,“ dodal.

V klíčových okamžicích před rozpadem koalice sedmnáctičlenný klub ANO několikrát hlasoval rozdílně: dvanáctka se držela Haška a pět se vzpouzelo.

Procházka potvrzuje, že Hašek se na čas zachránil. „Pokud by předseda klubu ve funkci nepokračoval, tak bych roli převzal. Ale teď je předseda klubu členem vyjednávacího týmu – a ten má naši podporu. Takže teď to není aktuální.“

Myslím, že by měl (Hašek) skončit, protože jako šéf klubu nezvládl situaci
Adriana Krnáčová

A Hašek se pole dobrovolně vyklidit nechystá. „Co se týká výzvy, abych odstoupil, tak jsem říkal, že necítím žádnou vinu ani pochybení za to, že se situace dostala tam, kam se dostala. Nemyslím si, že je klub rozdělen. Na své straně nevidím žádnou chybu,“ řekl Právu.

„Krnáčovou už ne“

S Babišem o situaci jednal znovu minulý týden. „Nemyslím si, že bychom byli ve sporu. Na schůzce jsme si spoustu věcí vyříkali,“ tvrdí Hašek.

Pokud bude Hašek pokračovat, je dost pravděpodobné, že rozpory mezi zastupiteli za hnutí ANO jen tak neustanou. Hašek se totiž stejně jako Kleslová nijak netají tím, že nepatří mezi fanoušky pražské primátorky Adriany Krnáčové. Antipatie jsou oboustranné.

„Myslím, že by měl (Hašek) skončit, protože jako šéf klubu nezvládl situaci, při které se opozici podařilo na zastupitelstvu shodit čtyři radní včetně jeho samotného,“ nechala se před časem slyšet primátorka, a připomněla tak překotné noční stínání hlav na zastupitelstvu.

Michal Hašek (ANO)
Hašek vystudoval v Praze ČVUT s titulem inženýr. V roce 1988 začal svou profesní dráhu jako obchodní referent v České obchodní inspekci. V roce 1991 pracoval jako manažer v H. Diamonds, od roku 1993 jako obchodní poradce na živnostenský list, deset let také pro společnost Nexes.
Nyní sedí v zastupitelstvu hlavního města a městské části Prahy 7, je předsedou dozorčí rady Pražské plynárenské a členem představenstva Pražské strojírny. Zároveň je jednatelem a společníkem společnosti Violet, s. r. o., která se nachází v likvidaci. Hašek je ženatý a má tři dospělé děti.

Hašek pak na krajském předsednictvu ANO ostře vystoupil proti podmínce, aby hnutí při jednání o nové koalici trvalo na Krnáčové jako primátorce. „Ta podmínka je špatně. Hnutí ANO výrazným způsobem svázala ruce. Nechci předjímat to, že to může mít dosti velký, ne-li zásadní vliv na další vyjednávání a dění na magistrátu,“ popsal situaci Hašek.

Jeho spojení s Kleslovou začalo přitom teprve před pár lety, seznámili se až v ANO. „Když jsem přišla do hnutí, byl pan Hašek předsedou oblastní organizace Prahy 7, měl velký respekt mezi ostatními předsedy. Bylo logické, že bude vysoko na kandidátce a bude předsedou klubu,“ řekla Právu Kleslová.

„Pan Hašek byl ten, kdo stmeloval hnutí. To není tak, že já bych ho ‚udělala‘. On ten respekt budil už tehdy, když jsem přišla,“ odmítla Kleslová informace, že ji Hašek poslouchá na slovo.

Loajální by byl ke komukoli

Hašek tvrdí, že stejně jako je loajální ke Kleslové, by byl i ke komukoli jinému. „Paní Kleslová byla krajskou předsedkyní a výraznou postavou celého hnutí. Je samozřejmé, že s ní jsem úzce spolupracoval,“ řekl.

Že byl Hašek Kleslové v radě města nápomocný, dokládá i situace z konce letošního září, kdy se snažil protlačit vyvedení miliardového majetku z Pražské teplárenské do nové dceřiné společnosti. Tím by město de facto ztratilo nad tímto majetkem přímou kontrolu.

Podle informací ČTK měla být ve vedení této nové společnosti PT Real Estate právě Kleslová, ta však tvrdila, že se nominace vzdala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám