Hlavní obsah

Do Iráku putují stovky tun českého střeliva

Právo, Zdeněk Seiner

Na pardubickém vojenském letišti bylo ve středu na pěti tatrovkách naloženo skoro padesát tun nábojů do samopalů a ručních granátů. Ve spolupráci armád NATO se připravil jejich převoz do Bagdádu, aby tak Česká republika podpořila boj proti Islámskému státu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Česká munice byla ve středu připravena k přeložení do amerických transportních letadel.

Článek

Obří nákladový letoun armády USA se sice musel kvůli technické závadě vrátit na německou základnu, ale českou munici by měl naložit a transportovat ve čtvrtek za svítání. V utajení probíhá podstatně vyšší počet těchto letů, aktuální náklad představuje asi šestinu českého daru irácké vládě a kurdské regionální vládě. Část už dorazila na místo určení.

„Momentálně by se mělo převážet, pokud by nedošlo k technické závadě letadla, deset miliónů nábojů do slavného samopalu Kalašnikov a 5000 granátů,“ řekl na pardubickém letišti náměstek ministra obrany ČR Jakub Landovský.

V dalších připravených dodávkách jsou i náboje do kulometů a pancéřových pěstí.

Pošleme i samopaly

Už v minulých měsících česká armáda posílala na Blízký východ zbrojní materiál, byl ale adresován především kurdským jednotkám, které byly v té době nejaktivnější na syrské frontě.

„Chtěl bych upozornit, že česká armáda touto transakcí nijak neutrpí. Tato munice je vyřazována z důvodu přechodu na západní zbrojní platformy,“ dodal Landovský.

Český vojenský arzenál by se měl dostat nejen do rukou jednotek oficiální irácké armády a pod kontrolu kurdského vedení, ale i k bojovníkům několika iráckých kmenů, které se postupně zapojují do bojů s Islámským státem. „Tato zásilka přistane v Bagdádu, pak bude patrně kamióny pokračovat po zemi,“ informoval náměstek ministra.

Na dotaz Práva, zda má jistotu, že se česká munice dostane do správných rukou a do správných hlavní, vyjádřil jistotu: „Podle mě je garance poměrně dobrá. Teď proběhne schůzka mezi naším ministrem obrany a iráckým velvyslancem a určitě se na to bude taky ptát. My našim spojencům věříme,“ odpověděl Landovský.

Ještě letos by měla česká vláda rozhodovat o tom, zda kromě miliónů nábojů a granátů pošle do Iráku i zbraně. Zatím se hovoří o 6000 samopalů vzor 58, které jsou technicky propracovanější verzí kalašnikovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám