Hlavní obsah

Sobotka zkritizoval Junckera, chce lepší bezpečnost na vnějších hranicích

Praha
Aktualizováno

Mimořádný host Otázek Václava Moravce premiér Bohuslav Sobotka v neděli řekl, že je nutné se zaměřit na lepší bezpečnost na vnějších hranicích schengenského prostoru a zkritizoval slova šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera, který uvedl, že by země EU neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříž.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka byl 15. listopadu 2015 hostem diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

„Mě ta slova zklamala, protože je co měnit z hlediska řešení uprchlické krize zejména pokud jde o vnější hranice schengenu. Reakce šéfa Evropské komise mi nepřipadá vhodná,“ reagoval na slova Junckera Sobotka. [celá zpráva]

Podle něj se musí obnovit vnější hranice schengenu. „Zdůrazňuji, že vnější, protože kdybychom se snažili obnovit vnitřní hranice, tak by to byla katastrofa. Vnější hranice má úseky, které jsou dobře chráněny a pak třeba mořské území Řecka a částečně Itálie, kde je třeba lepší ochrana. Jsou na ní připravené projekty, které je třeba dotáhnout do konce,“ uvedl Sobotka v pořadu.

Kromě ochrany vnější hranice Sobotka zmínil další čtyři body pro lepší bezpečnost v Evropě. Mezi nimi dokončení dohody s Tureckem, pokračování pozitivního jednání ve Vídni ohledně voleb v Sýrii v příštím roce a intenzivnější boj proti Islámskému státu. „Jako pátý bod bych zmínil změnu dublinského systému a schengenu, ale ne tak, že obnovíme vnitřní hranice,“ konstatoval Sobotka.

Premiér v pořadu opět zopakoval, že České republice nehrozí bezprostřední nebezpečí. Problém podle něj nepředstavuje ani muslimská komunita v ČR. „Máme umírněnou komunitu, která není zradikalizována a nevrací se tam žádní bojovníci. Nemáme poznatky o tom, že by docházelo k propojení muslimů v ČR a IS. V našich záchytných centrech nedochází k radikalizaci uprchlíků, k těm dochází ve velkých táborech,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám